De Stichting Vleesvee.nl, LTO Vleesvee en de COV hebben eind oktober sectororganisatie RundNL opgezet. Voorzitter Focko Zwanenburg wil nog niet zeggen wat de missie is, maar volgens informatie van diverse betrokkenen gaat het vooral om de Monitoring Kritische Stoffen (MKS).
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dringt er al jaren op aan dat hiervoor iets wordt geregeld. De Europese zelfcontrolerichtlijn zou vereisen dat hiervoor een nieuw systeem wordt opgezet. Daarover is discussie. De stoffenregistratie wordt ook geregeld via onder meer Medirund en IKB.
Volgens de oprichters neemt RundNL individuele rundveehouders werk uit handen met betrekking tot de borging van rundvlees. Hiermee wordt als collectief een volgende stap gezet in de transparantie en borging van de kwaliteit, volksgezondheid en dierenwelzijn in de rundveesector. Daarmee meerwaarde gevend aan het rundvlees van Nederlandse origine.
Naast MKS Rund houdt de organisatie zich bezig met Kwaliteitscriteria voor de rundveehouderij (Goede Houderij Praktijk (GHP) en de regie op informatie bij het Voedsel Keten Informatie (VKI) formulier.
De stichting zal zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande borgingssystemen als Q-Rund (van Qlip), IKB-Rund (van KIWA) en IKB Nederland (van Producert).
Onder vleesveehouders wordt intussen druk gediscussieerd over de komst van RundNL. Een belangrijke vraag voor velen is wat de verplichte stoffenmonitoring gaat brengen. De gekozen stichtingsvorm maakt veel veehouders enigszins achterdochtig. De vleesveehouderij is erg versnipperd, maar door de gekozen opzet lijkt inspraak van niet-georganiseerden lastig te bereiken. Elke rundveehouder wordt mede daarom gevraagd zich eenmalig online aan te melden via de site van RundNL om de koppeling met de bestaande borgingssystemen mogelijk te maken, aldus de nieuwe stichting.
De introductie van een MKS-systeem voor vleesvee zal niet alleen de vleesveehouderij raken. Ook melkveehouders krijgen ermee van doen, omdat de afgemolken melkkoeien ook in de database moeten komen.