Milcobel brengt begin volgend jaar CO2-neutrale kazen op de markt onder het merk Brugge Kaas. De coöperatie haakt zo in op de trend van duurzaamheid en CO2-reductie. Daarmee is Milcobel naar eigen zeggen een trendsetter in de kaasmarkt.
De melk voor de CO2-neutrale kaas komt van de leden die meedoen in de weidemelkstroom van Milcobel, zo vertelt een woordvoerder. "Het is niet zo dat plotseling allerlei extra eisen over deze leden worden uitgestrooid." Om het label van de CO2-neutrale kaas op een geloofwaardige manier te kunnen claimen, werkt Milcobel samen met CO2logic en zijn alle schakels van de productieketen in kaart gebracht. Via onderzoek door de KU Leuven is vastgesteld dat 1 liter melk 0,93 kilo CO2 genereert. Dat omvat alles wat gebeurt op boerderijniveau.
Verder is de gehele transport- en productieketen in kaart gebracht. "Alle broeikasemissies (van CO2 en methaan tot lachgas) zijn berekend: van koe tot kaas," aldus Thijs Keersebilck, Managing Director Consumer Products & Service bij Milcobel. Verder worden de klimaatinspanningen van de leden meegenomen. "Meer dan de helft van onze melkveehouders zet vandaag reeds in op hernieuwbare energie, en tweederde voert energiebeperkende maatregelen uit."
Uitstoot deels gecompenseerd
Volledig CO2-neutraal produceren door de hele keten is echter nagenoeg onmogelijk, meent CEO Nils van Dam. "De resterende CO2-uitstoot wordt gecompenseerd via een Gold Standard gecertificeerd windmolenproject in India in samenwerking met CO2logic. "We hadden graag een lokaal project gesteund, maar in Europa en België staat carbon farming nog in de kinderschoenen," zegt hij.
Keersebilck vindt het logisch dat Milcobel CO2-neutrale kaas op de markt brengt. "Het duurzaamheidsvraagstuk staat hoog op de agenda van onze klanten, en ook consumenten staan meer dan ooit stil bij wat ze eten en waar dat vandaan komt. Bovendien zijn heel wat consumenten op zoek naar manieren om een steentje bij te dragen in het klimaatdebat. Door een CO2-neutrale kaas aan te bieden kunnen bewuste consumenten binnen het kaasgamma een duurzamere keuze maken."
Duurzaamheid voorop
In de productiesites heeft Milcobel de voorbije vijf jaar de energie-efficiëntie per kilogram kaas met 23% verbeterd. Het doel is om de emissies van het productieproces met 35% te verlagen tegen 2035. Energiezuinige processen en verdere efficiëntieverbetering zullen hiertoe bijdragen. Warmtekrachtkoppelingen zorgen voor duurzamere energie.
Naast de inzet op het klimaat, gaat Milcobel steeds meer de circulaire toer op. Ongeveer de helft van het nodige water wordt gewonnen vanuit de
melkverwerking en gezuiverd en opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit, waarna het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het reinigen van apparatuur. Er wordt ook ingezet op duurzamere verpakkingen. De CO2-neutrale Brugge Kaas ligt vanaf februari 2022 in de schappen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.