Fonterra

Nieuws Melk

Melkprijs Fonterra stijgt tot all time high

26 Oktober 2021 - Wouter Baan

De positieve omstandigheden op de zuivelmarkt heeft Fonterra doen besluiten om de melkprijsprognose voor het lopende seizoen flink op te voeren. De leden-melkveehouders van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie staat een recordhoge melkprijs te wachten. Fonterra is optimistisch over de markt, maar noemt ook een aantal onzekerheden die roet in het eten kunnen gooien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra heeft de range van melkprijsprognose verhoogt van NZ $7,25 – $8,75 naar NZ $7,90 – $8,90 per kilo milk sollids (=11,50 kilo). Het middelpunt van de range ligt daarbij op NZ $8,40. In onze begrippen is dat een melkprijs die beweegt rond de €40 per 100 kilo. Met deze prognose is in een recordhoge melkprijs in de maak. De circa 10.500 lede melkveehouder mogen in dat geval gezamenlijk zo'n NZ $13 miljard gezamenlijk verdelen. Het verwachte dividend blijft gelijk in een range van 25 tot 40 Nieuw-Zeelandse dollarcent per aandeel.

Hogere contractprijzen in zuivel
De prognose voor het lopende seizoen (dat loopt tot juni) kan uiteraard nog bijgesteld worden, maar Fonterra is optimistisch voor de komende maanden. De Global Dairy Trade laat de afgelopen tijd ook een sterke opmars zien. De zuivelcoöperatie zegt dat ook de langlopende contractprijzen tegen beduidend hogere niveaus kunnen worden afgesloten.

In een toelichting laat CEO Miles Hurrel weten dat de stijging een gevolg is van de goede vraag naar Nieuw-Zeelandse zuivel in relatie tot het krappe aanbod. De sterke Chinese vraag is in de afgelopen maanden wat teruggezakt, maar daar dat wordt volgens Hurrel gecompenseerd door goede verkopen in andere exportmarkten.

Melkaanvoer stagneert wereldwijd
Daarbij verwacht de Fonterra-CEO dat de wereldwijde melkaanvoer dit jaar onder het langjarig gemiddelde blijft. Dit komt door een productiedaling in de Verenigde Staten als gevolg van de hoge voerkosten. Ook in Noordwest-Europa hapert de melkproductie om die reden, al wordt dat door Hurrel niet zo specifiek benoemd.

Fonterra laat tot slot niet onbenoemd dat de zuivelmarkt ook vier onzekerheden kent. Allereerst noemt Hurrel het coronavirus dat op verschillende plekken in de wereld weer oplaait. Daarbij noemt hij ook de weercondities in Nieuw-Zeeland. In de afgelopen jaren waren die grillig, perioden van extreme droogte en hevige neerslag wisselden elkaar af. Tot slot noemt de CEO de economische onzekerheid in de vorm van fluctuerende wisselkoersen en de oplopende inflatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden