De gemiddelde Duitse melkprijs komt dit jaar uit op 36 euro per 100 kilo, wat een mooie melkprijs lijkt. Toch moet de Duitse zuivelindustrie dringend hogere prijzen afspreken met de supermarkten en andere afnemers.
"Melkveebedrijven die vijf of tien jaar geleden nog als toekomstgerichte bedrijven werden aangemerkt, moeten nu met de huidige melkprijs de deuren sluiten," aldus Stahl. De melkprijs is dit jaar dan wel duidelijk hoger dan in 2020, maar de kostprijs is nog harder gestegen, weet Stahl.
De huidige zuivelmarkt is wel krap en gespannen, signaleert het MIV. Het aanbod blijft achter bij de vraag. Dat geeft ook ruimte voor hogere afzetprijzen. Toch wil het MIV de markt niet oververhit noemen. Bij goede prijzen kan de beschikbaarheid van melk ook weer verbeteren.
Volume biomelk stijgt
De melkaanvoer steeg in het voorbije jaar amper. Het volume gangbare melk nam met 0,1% toe tot 31,8 miljard kilo. De productie van biologische melk steeg ondertussen harder en nam toe met 3,95 naar 1,24 miljard kilo (+130 miljoen kilo). De afzet van biologische zuivel in de supermarkt steeg harder dan de productie en behaalde bij de consumptiemelk een aandeel van 16,1%. Het aandeel weidemelk steeg ondertussen ook door naar 22,5% van alle melkverkopen.
De 'veganistische golf', zoals het MIV het noemt, raakte vooral de consumptiemelk. Haver- en andere niet-melk dranken behaalden een aandeel van 9% van alle drinkzuivel.
Export van kaas ingehaald
Rauwe melk, concentraat en room haalden vorig jaar kaas in als grootste Duitse exportproduct qua volume. Gerekend naar waarde bleef kaas echter het belangrijkste exportproduct.
Nederland is na Italië de grootste koper van Duitse kaas. Vorig jaar steeg daarbij de afzet naar Nederland met 16.000 ton naar 170.000 ton, terwijl de afzet naar Italië met 8.000 ton daalde naar 235.000 ton.