De opmars van de zuivelprijzen zet door. Op de Global Dairy Trade die vandaag (19 oktober) plaatsvond, zijn opnieuw noemenswaardige prijsverhogingen zichtbaar. Met name de boterprijs knalt omhoog, maar ook de melkpoeders noteren in het groen. Wat betekent dit voor de melkprijzen?
Voorafgaand aan de toonaangevende zuivelveiling in Nieuw-Zeeland werd door insiders gezegd dat de Chinese kooplust bepalend was voor de hoogte van de uitslag. Uitgaande van de prijsstijgingen blijkt dat China nog altijd hongerig is naar zuivel. Hoewel het verhandelde volume van ruim 27.000 ton een fractie lager is dan de vorige veiling, getuigen de noteringen dat kopers bereid zijn hogere prijzen te betalen.
Boter bijna 5% hoger
De boterprijs springt, met een stijging van 4,7% tot $5,111 per ton, het meest in het oog. Door de stijging klimt boter tot het hoogste niveau sinds half april. Ook AMF plust, met 2,5% tot $6.151 per ton. De hogere prijzen in het melkvet geven op de Europese markt ruimte tot verdere prijsstijgingen, al is het prijsverschil tussen Nieuw-Zeeland wel kleiner geworden in de afgelopen weken. Ook cheddar laat een aanzienlijke plus zien van 2,9% tot $4.426.
De prijs van magere melkpoeder stijgt met 2,5% tot $3.401 per ton. Volle melkpoeder, in Nieuw-Zeeland het belangrijkste zuivelfabricaat, plust met 1,5% tot $3.803. Daarmee hervat volle melkpoeder de opmars, na een dipje tijdens de voorlaatste veiling. De melkpoeders noteren ruim boven het langjarig gemiddelde en dat wakkert het vertrouwen aan tot hoge melkprijzen. Analisten in Nieuw-Zeeland houden voor het lopende seizoen zelfs rekening met een recordhoge uitbetalingsprijs bij onder meer Fonterra.
Hoge melkprijs, lagere productie
De goede prognoses voor de melkprijs leiden nog niet tot een stijgende melkproductie. Sterker nog, in augustus lag de productie ruim 4% onder het niveau van vorig jaar. Waarschijnlijk draagt deze teruggang ook bij aan het goede sentiment op de zuivelmarkt. De komende maanden neemt de seizoensmatige melkaanvoer rap toe. Gelet dat ook in Europa en de VS de productie weer toeneemt, gaat dan blijken of dit mogelijk tegenwicht geeft aan de snel stijgende mondiale zuivelprijzen.