Italiaanse melkveehouders geven recent volop gas en voeren het melkvolume snel op. Hoewel Italië als zuivelland wellicht niet direct tot de verbeelding spreekt nadert het land de omvang van de Nederlandse melkplas in rappe schreden.
In augustus nam de melkproductie met meer dan 80.000 ton toe, en steeg daarmee van 932.000 ton in augustus 2020 naar 1.013.000 ton in augustus 2021. Ook in de maanden mei, juni en juli werden al flinke groeicijfers gerealiseerd, respectievelijk 107.000, 50.000 en 61.000 ton. Dat waren in die maanden al stijgingen van tussen de 5% en 10%. De stijging over augustus komt nu uit op 8,7%. In de grafiek over de afgelopen jaren is te zien dat Italië op basis van omvang van de melkplas ons land steeds verder nadert.
In coronajaar productie teruggeschroefd
De groeicijfers zijn wellicht enigzins geflatteerd omdat melkveehouders vorig jaar werd gevraagd de productie tijdens de coronacrisis terug te schroeven. Hier werd ook gehoord aan gegeven waardoor de productie in 2020 over een serie maanden een fractie lager lag dan in 2019. Toch liggen de huidige hoge productiecijfers ruim boven de vijfjarig gemiddelden. Het gemiddelde productieniveau over de afgelopen vijf jaar lag over augustus op krap 952.000 ton. Daarmee is het volume over deze maand dit jaar 61.000 ton groter, een plus van 6,5%.
Hoge melkprijzen stimuleren productie
Vanwege de fors oplopende melkaanvoer deden we navraag naar het verhaal achter deze cijfers. We vroegen het Nederlandse landbouw consulaat naar de ontwikkelingen in de Italiaanse sector. Marguerite Sipman, landbouwadviseur op de ambassade, geeft aan dat de melkplas inderdaad al jarenlang groeit en dat de recent toegenomen groeicijfers veroorzaakt worden door de relatief hoge melkprijzen, ook in de afgelopen jaren. "Bedrijven die het goed doen groeien verder, investeren verder wat ook een gunstige invloed heeft op de productiviteit. We zien vooral groei in de regio's Lombardije, Piemonte en Emilia Romagna."
Melkprijs Italië (bron: clal.it) | € per 100 kilo |
2019 | 39.4 |
2020 | 36.0 |
2021 | 36.7 |
Export kazen meer dan verdubbeld
Kaas is het belangrijkste exportproduct van de zuivelsector in Italië. Italiaanse melkverwerkers hebben de afgelopen jaren de export van kazen flink op zien lopen. Typisch Italiaanse producten als mozarella, grana padano en mascarpone vinden gretig aftrek in het buitenland. Het zal één van de redenen zijn dat de verwerkers in het land bij machte zijn over de jaren heen relatief hoge melkprijzen uit te keren. Het exportvolume van kaas steeg van ongeveer 275.000 ton in 2010 naar om en nabij de 575.000 ton in 2020.