Shutterstock

Inside Melk

Wereldwijd prognoses over hogere melkprijs

13 Oktober 2021 - Wouter Baan

De snelle opmars van de melkprijzen beperkt zich niet alleen tot Europa. Ook in de Verenigde Staten en met name in Nieuw-Zeeland zijn de verwachtingen hooggespannen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nieuw-Zeeland gaat de melkprijs mogelijk een nieuw record vestigen, zo verwachten althans sommige analisten. Onder meer Nathan Penny, zuivelanalist bij de Nieuw-Zeelandse bank Westpac. De bank verhoogde kortgeleden de prognose voor het lopende seizoen met $0,75 tot $8,50 per kilo Milk Solids (omgerekend 11,5 liter). Mocht deze verwachting uitkomen, dan wordt het bestaande record uit 2013/14 verbroken. In dat jaar kwam de melkprijs op $8,40 uit.

Fonterra houdt de kaarten vooralsnog tegen de borst. In die zin dat de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie rekent met een brede range tussen de $7,25 en $8,75 en een gemiddelde prognose van $8. Dit is aanzienlijk hoger dan in het afgelopen seizoen (2020) toen de melkprijs op $7,54 exclusief dividend uitkwam. Deze maand wordt de prognose voor het lopende seizoen (2021) opnieuw bijgesteld en mogelijk ontstaat er dan meer duidelijkheid. Vooralsnog zijn de prognoses dus hooggespannen, al duurt het seizoen (dat loopt van juli tot en met juni) nog lang.

USDA verwacht hogere melkprijzen 
Ook het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) is positief. In het Wasde-rapport dat deze week is verschenen, zijn hogere melkprijsprognoses afgegeven. Het USDA heeft de verwachting voor dit jaar met $0,30 naar boven toe bijgesteld. Daarmee komt de gemiddelde melkprijs (alle klassen) uit op $18,45 per pound (0,45 kilo). Voor 2022 is het landbouwministerie nog positiever en is de prognose zelfs met $0,80 verhoogd tot $19,20 per pound. Hoewel met dit niveau nog lang geen records worden verbroken, liggen de prognoses wel aanzienlijk boven het huidige niveau van $17,70.

De verwachte melkprijsstijging is ingegeven door een krimp in het aantal melkkoeien en een lagere productie per koe. Dit laatste houdt verband met de hoge voerkosten waar ook Amerikaanse melkveehouders mee geconfronteerd worden. Daarbij is de beschikbaarheid van ruwvoer in de Midwest een issue als gevolg van de droge en hete zomer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden