FrieslandCampina lanceert samen met andere voedingsreuzen een methodiek om de koolstofvastlegging in rundvee-productiesystemen te berekenen en te gebruiken als betrouwbaar (af)rekenmodel
De methodiek, C-sequ, wordt op diverse plekken in de wereld uitgetest. Frieslandcampina stelt de methode ook beschikbaar voor pilots bij leden.
Het is volgens FrieslandCampina de eerste op levenscyclusanalyse (LCA) gebaseerde methode. Daarmee moet op een wetenschappelijk onderbouwde, en erkende manier de vastlegging worden verantwoord. Tot nu toe is het moeilijk om voor iedereen duidelijk en geloofwaardig aan te geven hoeveel koolstof wordt vastgelegd in planten en de bodem. De nieuwe methode moet dat veranderen.
Global Dairy Platform
De partners in het ontwikkeltraject waren Arla, Fonterra, Nestlé, Danone, Mars, McDonald's en het Innovation Centre for U.S. Dairy. Het project kwam tot stand onder leiding van het Global Dairy Platform, waarvan CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina nu de voorzitter is.
Hoewel het testen van de C-Sequ-methodologie al aan de gang is in meer dan 100 verschillende productiesystemen over de hele wereld, worden aanvullende extra zuivel- en rundvleespilots aangemoedigd voor verdere verbetering van de methodiek. De resultaten van deze proeven worden verwerkt in een bijgewerkte methodologie, die volgend jaar wordt vrijgegeven, meldt FrieslandCampina. Nu wordt gewerkt volgens de richtlijnen van versie 1.0.