Zuivelreus Arla duikt in de 'regeneratieve', ofwel zelfherstellende landbouw. Daarvoor wordt een pilot gestart met 24 gangbare bedrijven in 5 landen. Alle 916 bio-leden moeten dit jaar een nulmeting uitvoeren.
Onder regeneratieve landbouw verstaat Arla onder meer: versterking van de biodiversiteit, verbeteren van de bodemgezondheid, bescherming van grasland tegen overbegrazing en vergroting van de CO2-vastlegging in de bodem.
Biologische leden het snelst aan de slag
Met 916 leden en 1 miljard kilo melk heeft Arla naar eigen zeggen de grootste biologische melkplas ter wereld. De biologische leden moeten het snelst aan de slag. Op hun bedrijven worden in 2021 bodemmonsters genomen door een onafhankelijk bureau, dat de grond bemonstert op: percentage organische stof, organische koolstof, totaal koolstof, totaal stikstof en de verhouding stikstof en koolstof. De bioboeren moeten verder 5 uit een totaal van 22 maatregelen nemen die de bodemgezondheid bevorderen. Vanaf 2022 is een jaarlijks zelfbeoordeling verplicht, waarbij zaken worden gemeten zoals aantal regenwormen, de bodemverdichting en de bodemgeur. Daarnaast gelden diverse eisen op gebied van de biodiversiteit.
De gangbare ledenbedrijven krijgen iets meer tijd. Eerst is er de pilot met 24 ledenbedrijven. Daarna moeten de overige gangbare bedrijven aan de slag. Voor de gangbare landbouw heeft Arla zich als doel gesteld dat in 2030 zo'n 30% minder CO2 wordt uitgestoten dan in 2015. De biologische bedrijven moeten vanaf dit jaar klimaatneutraal zijn.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.