Door gemiddeld een latere inzaai, trage opkomst en koude maanden juli en augustus zien we momenteel een behoorlijk latere afrijping van snijmaïs dan we de laatste jaren gewend waren. In dit artikel de actuele afrijping en mogelijkheden voor een latere maïsoogst.
Snijmaïs hakselen bij het juiste drogestofpercentage (ds%) is nodig om de maximaal benutbare voederwaarde te realiseren. De kolf is leidend: die moet volledig rijp zijn. In de korrel is dan geen melklijn meer zichtbaar en onderin de korrel zit een zwart kurklaagje. Voor de plant is een ds% vanaf 24% gewenst.
Zo maak je een nauwkeurige drogestofbepaling van jouw snijmaïs
Actuele afrijping en verwachting 2021
Met het mobiele LG Lab meten onze ruwvoerspecialisten dagelijks vele verse maïsplanten in heel Nederland op het drogestofpercentage. Uit deze vele analyses op onze maïsdemo's en binnen de Ruwvoertour, kunnen we een interessant beeld geven van de afrijping van de snijmaïs per regio.
Deze informatie delen we natuurlijk graag: volg hier de wekelijkse updates >>
Hakselen voor 1 oktober?
Maïstelers op zand- en lössgrond die niet hebben ondergezaaid, moeten hun snijmaïs voor 1 oktober oogsten om het vanggewas na te zaaien. Vroege rassen die nu rond de 30% drogestof zitten zullen, bij een verwachte afrijping van zo'n 1% per 2 à 3 dagen, vanaf week 38 oogstrijp zijn. Plan je loonwerker tijdig in!
We zien echter ook percelen op zand- en lössgrond waar de 1 oktober waarschijnlijk krap wordt. Maïstelers hebben in dat geval de volgende opties. Let op: geef eventuele veranderingen in zaaidatum van het vanggewas uiterlijk 1 oktober door aan RVO.
Veel succes met de oogst! Voor meer informatie en advies op maat: