De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) slaat alarm over de verplichte teelt van een vanggewas na maïs op zand- of lössgronden. Door de relatief koud en nat verlopen lente en zomer is veel maïs op 1 oktober - de datum dat het vanggewas gezaaid moet zijn - nog niet rijp en komen telers met het vanggewas in de knel. De NMV verzoekt de zaaidatum te wijzigen naar 31 oktober.
De NMV stuurde 16 juli al een brief aan landbouwminister Carola Schouten om aandacht voor dit probleem te vragen en de uiterste zaaidatum te verlengen. Een reactie daarop is tot nu toe uitgebleven, terwijl de omstandigheden verslechterd zijn. Reden voor de NMV om nogmaals aandacht te vragen voor deze problematiek en het verzoek de zaaidatum te verlengen met 30 dagen naar 31 oktober.
Overmacht
De teelt van een vanggewas na maïs is dit jaar een hele uitdaging. Het onder natte omstandigheden zaaien van een vanggewas is ongewenst. Eventuele structuurschade die ontstaat bij het zaaien op te natte grond heeft nadelige gevolgen voor het (vang)gewas en past niet bij een goede landbouwpraktijk. Door de hevige neerslag in de lente en zomer hebben veel telers geen kans gehad om een vanggewas als onder- of bijzaai in de lente of zomer toe te passen. In de extreem droge zomers van 2019 en 2020 is de onderzaai op veel percelen mislukt, maar dat kon door een vroege oogst van de snijmaïs in de herfst nog hersteld worden.
Nieuwe zaaidatum
Dit jaar is de maïs gemiddelde genomen later dan de laatste jaren. Het oogsten van onrijpe maïs heeft een negatieve invloed op de voedingswaarde, het zetmeel wordt pas gevormd als de kolf rijp is. Daarnaast is onrijpe snijmaïs vaak heel zuur. Dat kan leiden tot problemen met de spijsvertering van het vee en tot de ontwikkeling van gevaarlijke gassen in de sleufsilo of kuilpit. De NMV leest op mijnrvo.nl dat een goede landbouwpraktijk in alle gevallen het uitgangspunt is en verzoekt mede daarom vanwege overmacht de verplichte zaaidatum te wijzigen naar 31 oktober.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10893896/zaaidatum-vanggewas-na-mais-vaak-onhaalbaar]Zaaidatum vanggewas na maïs vaak onhaalbaar[/url]
Een vang gewas hoort niet in een gewas dat alle meststoffen nodig heeft voor zijn ontwikkeling, de 40 kg Fosfaat is al 40kg te weinig voor mais, een opbrengst van 50 ton product die 1,4kg fosfaat per ton bevat= 70kg wat wordt onttrokken aan de grond. Wanneer er dan nog rietzwenkgras als afnemer van fosfaat bijgeteld wordt zie ik het tekort aan beschikbaar fosfaat oplopen van 70kg/ha. Jo en Drent en Dirk begrijp je wel wat je schrijft. En dan na de oogst van mais behoor je de aangereden grond en of soms sporen weer zo spoedig mogelijk de structuur te corrigeren, en wanneer er dan een vang gewas gelijktijdig word gezaaid is er in het voorjaar en prachtig uitgangspunt om er weer een nieuw gewas op te zaaien. Tevens geven we de maiswortelkever geen kans om zich te vermeerderen, soms heb ik meer het idee dat bepaalde personen geen maisteelt ambiëren en dat langs slinkse wegen willen afdwingen.