De melkproductie in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen weken weer wet gestabiliseerd. De collectie stond in juli onder druk vanwege het warme zomerweer.
Dat blijkt uit cijfers van het Britse marktbureau AHDB. De melkproductie bereikte in het Verenigd Koninkrijk al vroeg een piek dit jaar: in april werd de meeste melk gecollecteerd. Bovendien lagen de volumes ruim boven die van een jaar eerder. Na de piek in april is de productie echter flink weggezakt tot ruim onder de niveaus van het voorgaande jaar.
Hoge april piek en lage augustus dip
Tijdens de aprilpiek werd er zo'n 37,6 miljoen liter melk per dag bij de verwerkende bedrijven aangevoerd. Dat was ongeveer 0,5 miljoen liter meer dan in april 2020. In totaal lag het volume in april met 1.118.000 ton melk zo'n 1,5% boven het niveau van vorig jaar.
Begin augustus was dit gedaald tot zo'n 32,5 miljoen liter per dag. De productie in augustus ligt daarmee zo'n 2,0% onder de niveaus van 2020. Dat betekent dat er dagelijks ongeveer 0,65 miljoen liter melk minder wordt geproduceerd. De flinke voorsprong op vorig jaar is dus in enkele maanden omgeslagen naar een stevige achterstand.
De productie in het Verenigd Koninkrijk bereikt haar dieptepunt in de regel rond augustus/september. Dit jaar dipt de productie dus enkele weken eerder. De AHDB geeft aan dat het warme zomerweer in juni en juli er voor zorgde dat het gras van mindere kwaliteit was dan andere jaren. Ook ervaren koeien hittestress, wat de productie negatief heeft beïnvloed.
Oplopende melkaanvoer in najaar
De verwachting is dat de melkproductie de komende maanden, zoals traditioneel in het najaar, weer wat oploopt. In het Verenigd Koninkrijk werken veel bedrijven volgens de 'autumn calving' methode, waarbij de koeien in de periode van augustus tot november afkalven en weer in productie komen.