De USDA voorspelt sterke prestaties voor de wereldwijde zuivelsector, vanwege groeiende Chinese import. De Amerikaanse zuivelexport is over de eerste 5 maanden van het jaar maar liefst bijna 75% gestegen. Melkproductieprognoses voor Australië en Nieuw-Zeeland worden bijgesteld.
USDA heeft zijn verwachtingen voor het jaar bekendgemaakt in zijn jaarlijkse rapport. Voor de wereldwijde zuivelsector worden sterke prestaties voorspeld als gevolg van groeiende Chinese import.
China heeft van januari tot en met mei fors meer zuivelproducten geïmporteerd dan vorig jaar. In totaal groeide de invoer met bijna 17% tot circa $6,4 miljard. De invoer lag over de eerste 5 maanden van het jaar maar liefst 50% boven het niveau van vorig jaar. USDA verwacht dat de Chinese invoer van magere melkpoeder dit jaar een record van 480.000 ton bereikt.
Europese melkaanvoer
De Europese melkaanvoer lag door de koude weersomstandigheden in de eerste maanden van het jaar onder het niveau van vorig jaar. De weersomstandigheden verbeterden door regenval in het midden van de lente,wat positief was voor de ontwikkeling van het gras. Over de eerste 5 maanden werd de totale afname van melkproductie daardoor beperkt en lag de melkaanvoer slechts 0,3% onder het niveau van vorig jaar. USDA schat de totale Europese melkproductie voor 2021 op 158,5 miljoen ton, dat is een toename van circa 1% in vergelijking met vorig jaar. Een hogere melkproductie per koe zal naar verwachting de kleinere veestapel compenseren.
Australië en Nieuw-Zeeland
De prognose voor de Australische veestapel en melkproductie is naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk werd verwacht dat het aantal koeien met 1% zou groeien, maar het onverwachte vertrek van melkveehouders die overschakelen naar het vleesvee zorgt voor een prognose van een daling van 1% in de melkveestapel. De melkproductie wordt daarom voor 2021 met 2% naar beneden bijgesteld tot 9,2 miljoen ton.
De Nieuw-Zeelandse melkproductie groeit naar verwachting dit jaar met 1% tot 22,4 miljoen ton. Een hogere opbrengst per koe zal naar verwachting de daling van de melkveestapel compenseren. De melkproductie is over januari tot en met mei met 6% op jaarbasis gestegen. De belangrijkste productieperiode (van augustus tot december) moet nog komen, dan wordt ongeveer 60% van de totale jaarlijkse aanvoer geproduceerd.