De huidige mondiale zuivelmarkt is in balans en dat blijft zeker de komende maand nog zo. De melkprijzen blijven daarbij licht verder stijgen tot een piek in het derde kwartaal van dit jaar. Dit verwacht Rabobank in haar kwartaalupdate van de zuivelmarkt.
De coronacrisis heeft een duidelijke stempel weten te drukken op de globale zuivelmarkt. Inmiddels lijkt de markt zich langzamerhand te herpakken. Wereldwijd was er in het eerste kwartaal van 2021 een sterke vraag naar zuivelproducten. Voor de komende 12 maanden lijkt het fundament onder de markt vrij stabiel, aldus de bank.
De Nederlandse melkproductie lag over het eerste kwartaal ruim 1,3% onder het niveau van vorig jaar. Dit heeft deels te maken met de hoge productiecijfers van vorig jaar, maar ook de mindere weersomstandigheden van dit jaar hebben daarin een rol gespeeld. De melkprijs is dit jaar doorgaans gestegen en Rabobank voorziet ook voor de komende zomermaanden een lichte stijging. De prijspiek vindt volgens de prognose in het derde kwartaal plaats.
Europese zuivelsector
De prijzen voor Europese zuivelproducten zijn de afgelopen maanden gestegen. Dit heeft te maken met een relatief krap Europees melkaanbod, een wereldwijd goede vraag en optimisme rondom versoepeling van de coronamaatregelen.
De Europese melkprijzen zijn mede hierdoor tussen januari en april gemiddeld met 0,5% gestegen tot een gemiddelde van €35,11 per 100 kilo. Tussen mei en juni wordt er een groei van €1,50 per 100 kilo ingeschat. Voor de zomermaanden verwacht Rabobank dat de melkprijzen nog bescheiden gaan stijgen.
Nu er veel versoepelingen rondom de coronamaatregelen plaatsvinden, houdt de bank rekening met een sterk herstel van de afzet richting de horeca. Vooralsnog blijven zowel traders als kopers afwachtend met handelen voor de lange termijn vanwege de onzekerheid op de markt.
Hogere melkaanvoer Verenigde Staten
Over het eerste kwartaal lag de Amerikaanse melkaanvoer 2% boven het niveau van vorig jaar. De melkveestapel groeit en ook opbrengsten verbeteren. Daarentegen blijven de melkprijzen nog altijd onder het niveau van vorig jaar en geven stijgende voerkosten druk op de marges. De grotere kaascapaciteit absorbeert tevens een groot deel van het hogere melkvolume. Rabobank verwacht dat de melkproductie in de tweede helft van het jaar met 3,7% groeit op jaarbasis.
In Nieuw-Zeeland lag de melkproductie ook hoger dan vorig jaar. Dit heeft deels te maken met gunstige weersomstandigheden en een betere melkprijs. Voor het melkseizoen 2021/2022 heeft de Rabobank de verwachte groei van 2% bijgesteld naar 3%.
Hoge voerprijzen
Ondanks hogere zuivelprijzen en melkprijzen waarschuwt Rabobank ook voor risico's en onzekerheden. De Chinese koopbehoefte was over de eerste maanden van het jaar sterk en was een grote drijfveer achter de stijgende zuivelprijzen. Rabobank verwacht dat de jaarlijkse groei in importvolume in de tweede helft van het jaar wat zachter wordt. Daarnaast ligt de prijs van grondstoffen sinds maart dit jaar op een hoog niveau. De bank verwacht dat de grondstofprijzen tot begin 2022 op een hoog niveau blijven.