Melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland hebben de melkproductie in april op een hoog niveau gehouden. Daarmee wordt de trend van de maanden ervoor voortgezet. De melkveehouders spelen in op de stijgende melkprijzen van zuivelgigant Fonterra en de oplopende noteringen op de Global Dairy Trade (GDT).
Nieuw-Zeeland meldt over april een melkaanvoer van 1.514.000 ton melk. Dit is ruim 10% meer dan in het jaar 2020. Ook de afgelopen maanden melkten de Nieuw-Zeelandse melkveehouders meer dan in de jaren ervoor. Dat de melkproductie hoog blijft komt door hogere melkprijzen, die de melkveehouders ontvangen.
Zo staat de GDT al enkele maanden op een hoger prijsniveau. Fonterra heeft de melkprijs al 4 keer verhoogd in de afgelopen maanden en heeft gisteren (woensdag 26 mei) een recordhoge prognoseprijs voor het nieuwe melkseizoen 2021/22 bekendgemaakt. De prijzen worden opgestuwd door vooral een hoge vraag naar zuivel als melkpoeder uit Aziatische landen en dan in het bijzonder China.
Praktisch gezien komt het niet goed uit voor melkveehouders dat de melkprijs nu aan het pieken is. Dit komt doordat het melkvee richting de droogstandsperiode gaat waardoor de productie in een dal zit. Hierdoor kunnen melkveehouders niet optimaal profiteren van de goede melkprijs.
Verwachting
De komende maanden gaat de melkaanvoer nog verder omlaag met een dal in juli. Hierna begint de afkalfperiode waardoor de melkproductie weer omhoogschiet. De zuivelnoteringen lijken zich te stabiliseren op het huidige hogere niveau, waardoor het mogelijk is dat de melkprijs ook het komende halfjaar nog relatief hoog blijft. Dan kunnen melkveehouders profiteren van zowel een hoge melkaanvoer als een goede melkprijs.