Shutterstock

Inside Business Zuivel

Hoe vergaat het de zuivelsector 'Down under'?

14 Mei 2021 - Chanti Oussoren

De Australische melkveehouders hebben pittige jaren achter de rug vanwege aanhoudende droogte. Afgelopen zomer waren de weersomstandigheden veel beter, maar veel melkveehouders hebben de handdoek al in de ring gegooid. Hierdoor is de melkveestapel geslonken en de slachtingen dalen volgens verwachting tot een historisch laag niveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Australische melkveestapel is flink geslonken als gevolg van droge weersomstandigheden die het de melkveehouders moeilijk maakten. Aanhoudende droogte zorgde voor moeizame groei van gewassen en lage voervoorraden en lege waterbassins. Vanwege tekorten moesten melkveehouders noodgedwongen koeien ruimen. Medio vorig jaar werd er een dieptepunt bereikt en waren er nog circa 25,62 miljoen melkkoeien. Dit was het laagste aantal in 25 jaar.

Afgelopen voorjaar en zomer (september tot en met februari) waren de weersomstandigheden nat en koel, wat positief was voor de oogsten. Hierdoor zijn voervoorraden aangevuld en Australische melkveehouders zijn dan ook weer bezig met het aanvullen van de veestapel. Meat & Livestock Australia verwacht dat het aantal melkkoeien in juni dit jaar weer oploopt tot 25,92 stuks, 5,3% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De oude populatie, van ongeveer 28 miljoen stuks, zou tegen 2023 weer bereikt moeten zijn. Tenzij nieuwe droogte roet in het eten gooit.

Prijzen schieten omhoog
Dat de dieren schaars zijn, komt ook duidelijk tot uiting in de prijsindex van de Eastern Young Cattle Indicator (EYCI). De index voor jongvee vanaf 200 kilo doorbrak in april voor het eerste de grens van $9 (omgerekend €5,87) per kilo slachtgewicht. Zowel mannelijk als vrouwelijk jongvee is in Australië nooit eerder zo prijzig geweest.

Minder slachtingen en export
Meat & Livestock Australia (MLA) verwacht dan ook dat de runderslachtingen dit jaar fors lager uitkomen en waarschijnlijk zelfs het laagste niveau in 35 jaar bereiken. De prognose is verder naar beneden bijgesteld tot 6,78 miljoen slachtingen. In vergelijking met 2020 is dit een afname van 10,7% en in vergelijking met 2019 betreft het zelfs een daling van 25,1%. Een verwachte toename van het gemiddelde slachtgewicht beperkt de daling van de totale rundvleesproductie. Desondanks wordt er alsnog een afname van 8,6% ingecalculeerd.

De stagnatie in de rundvleesproductie zal volgens de prognose ook leiden tot een lagere export. Naar verwachting komt de rundvleesexport dit jaar 11,7% lager uit dan vorig jaar. De export van levend vee bereikt waarschijnlijk ook een nieuw dieptepunt en daalt met ongeveer 25% tot 750.000 stuks.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden