Na FrieslandCampina wil ook de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra de financiering van het concern aanpassen. Volgens voorzitter Peter McBride van de zuivelcoöperatie moet het hierdoor makkelijker worden voor melkveehouders om toe te treden.
Fonterra wil met deze aanpassingen de melkaanvoer in de toekomst op niveau houden en ook het lidmaatschap c.q. eigendom van de leden-melkveehouders van de coöperatie verstevigen. "De toekomstige financiering van het coöperatieve concern is sterk afhankelijk van ons vermogen om een duurzame Nieuw-Zeelandse melkaanvoer te behouden en het eigendom en de controle van boeren te beschermen", aldus McBride in een verklaring.
De wijziging van de financieringsstructuur is noodzakelijk, doordat het ondernemersklimaat voor Fonterra en de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij de laatste jaren is gewijzigd. De huidige structuur is ingevoerd in een periode dat de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland jaar-op-jaar flink aan het stijgen was, meldt Fonterra in een verklaring. Nu moet het worden voorbereid op een periode van stabiele of een mogelijk afnemende melkaanvoer door factoren als maatregelen tegen klimaatverandering, aanpassingen in de regelgeving en alternatief landgebruik.
Grotere invloed niet melkveehouders
In de huidige structuur staat de levering van 1 kilo Milk Solids (circa 11,85 kilo melk) gelijk aan 1 aandeel in coöperatie Fonterra die de melkveehouder moet aanschaffen. Daarbij kunnen de leden van Fonterra deze aandelen verhandelen op een interne markt (de Fonterra Shareholders' Market) of converteren in aandelen in het beursgenoteerde Fonterra Shareholders Fund. Via deelname in dit fonds kunnen ook niet-melkveehouders een belang in Fonterra krijgen.
Fonterra vreest dat bij een ongewijzigde structuur veel leden een deel van hun aandelen gaan omzetten, waardoor het Fund steeds groter wordt en dus de mogelijke invloed van niet-melkveehouders ook. Daarom heeft het bestuur en de directie een reeks voorstellen ingediend die zij het komende half jaar met de ruim 10.000 leden van de coöperatie wil bespreken. Tot deze discussie is afgerond, is de omvang van het Fund overigens bevroren. Oftewel, leden kunnen geen belang in de coöperatie converteren tot aandelen in het Fund.
Voorkeur van het bestuur
Hoewel het bestuur van Fonterra meerdere opties beschrijft om de financiële structuur opnieuw in te richten, en waarover de leden hun oordeel kunnen geven, heeft hij volgens McBride wel een voorkeur. En dat is de aandelen in de coöperatie te koppelen aan meer melk: 1 aandeel voor 4 kilo Milk Solids. Ook wordt de omvang van het beursgenoteerde Fund daarbij bevroren of ingeperkt. Zelfs het Fund van de beurs halen, is daarbij een optie.
Fonterra had de handel in de aandelen van het Fund ten tijde van de aankondiging tijdelijk stilgelegd, zodat de beurs het nieuws kon absorberen. Toen de Nieuw-Zeelandse beurs afgelopen vrijdag weer open ging, daalde het aandeel direct met meer dan 13%. De afgelopen dagen klimt de koers van het aandeel Fonterra Shareholders' Fund langzaam weer op.