Over de eerste 2 maanden van het jaar heeft Europa minder melk geproduceerd dan vorig jaar. Ierland was een van de weinige positieve uitschieters. Wat heeft dit voor gevolgen gehad voor de productie van verschillende zuivelproducten en hoe bewoog de export?
Over januari en februari is er dit jaar in Europa 2,4% minder melk gecollecteerd dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Wanneer er rekening gehouden wordt met het schrikkeljaar komt de daling uit op 0,7%. Hierin waren Ierland (+15.000 ton/+4,4%), Hongarije (+3.000 ton/+2,4%) en Cyprus (+3.000 ton/+13,9%) de landen met de hoogste productiegroei. In maar liefst 20 landen werd er een productiedaling gerapporteerd, zo ook in de voornaamste melkproducerende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen.
Zuivelproducten
De afname in de melkproductie komt ook tot uiting in de volumes van verscheidene zuivelproducten. Zo werd er in totaal 8,7% minder magere melkpoeder geproduceerd, de boterproductie daalde met 4,9% en room noteerde een daling van 3,6%. Het volle melkpoeder noteerde daarentegen juist een productiestijging van 5% en ook de kaasproductie onderging een kleine plus van 0,5%.
Exportdaling
De Europese export, exclusief het Verenigd Koninkrijk als eindbestemming, kon over de eerste 2 maanden niet het volume en de waarde van vorig jaar evenaren. In totaal werd er 3% minder geëxporteerd en de waarde lag respectievelijk 7% lager.
Wanneer er wordt ingezoomd op de uitvoer van specifieke producten dan blijkt dat de export van boter- en boterolie het hardst is gedaald. In totaal werd er maar liefst 22% minder boter uitgevoerd dan vorig jaar en de export van boterolie daalde met 40%. Bijna alle eindbestemmingen importeerde minder Europese boter, behalve China en Servië.
Verder daalde ook de exportvolumes van kaas en magere melkpoeder, al zijn deze afnames wel minder fors. In totaal werd er 2% minder kaas uitgevoerd en 1% minder magere melkpoeder. Japan, de grootste afnemen van Europese kaas, importeerde wel meer dan vorig jaar en de invoer steeg met circa 10%.
Exportgroei
Er waren ook producten die de exportvolumes van vorig wisten te overtreffen. Dit waren het volle melkpoeder en het weipoeder. In totaal werd er 2% meer volle melkpoeder geëxporteerd dan vorig jaar. Deze groei werd gestimuleerd door de uitvoer naar Oman (+38%), China (+21%) en Nigeria (+6%). Nederland, Denemarken, Frankrijk België en Zweden zijn de top-5 Europese exporteurs met een aandeel van maar liefst 83% in de totale Europese export.
Het weipoeder realiseerde een groei van 23% en China, Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam waren de 5 belangrijkste afnemers. China was goed voor maar liefst 40% van de totale Europese export