De Global Dairy Trade (GDT) van dinsdag 20 april heeft aan de zuivelmarkt geen richting gegeven. Prijscorrecties van boter en boterconcentraat (AMF) deden een lichte prijsverhoging van volle melkpoeder teniet. Daardoor blijft de koers van de mondiale zuivelmarkt vooralsnog onbestendig.
De GDT sloot af op een gemiddelde prijs van US $4.110 per ton, waardoor de prijsindex 0,1% lager eindigde dan de vorige veildag van 6 april. Gelet op het positieve sentiment van volle melkpoeder - met tweederde van het volume veruit het belangrijkste product van de Nieuw-Zeelandse internetveiling - was eigenlijk gerekend op een kleine plus als afsluiter van de veildag. In plaats daarvan moest de GDT na de kleine plus van 0,3% van 2 weken terug nu dus een kleine min noteren. Daarmee blijft de zuivelmarkt stabiel.
Kleine prijsverschuivingen
Kleine prijsverschuivingen binnen het assortiment zijn er wel. Volle melkpoeder steeg zoals verwacht met 0,4% tot gemiddeld $4.097 per ton. Fonterra had daarbij het volume aan volle melkpoeder met 16.500 ton exact gelijk gehouden aan de vorige veildag. Ook het volume aan magere melkpoeder bleef gelijk, wat opvallend genoeg met $3.365 per ton ook een gelijke prijs als de vorige veildag opleverde. Oké, precies $2 per ton lager dan de vorige keer, maar dat mag geen naam hebben.
Waar de melkpoeders en ook cheddar, met een plus van 1,2% tot $4.436 per ton, de GDT omhoog hielpen, stonden boter en boterconcentraat onder druk. Daarbij hielp het hogere aanbod aan boter ook niet. Die steeg ten opzichte van de vorige veildag met ruim een kwart tot 1.235 ton. De gemiddelde prijs van boter viel daardoor 0,6% lager uit op $5.736 per ton. Boterconcentraat (AMF), met een kleine 1.700 ton een qua volume groter product op de GDT, noteerde echter een prijsval van 3,3% tot $6.003 per ton.
Geen eenduidige richting
Hoewel het zeer beperkt aangeboden lactose ook met 3,4% in prijs zakte tot $1.260 per ton, deden boter en AMF de prijsindex van de GDT dus nipt in de min laten zakken. Het beeld van de GDT komt evenwel overeen met de zuivelmarkt van de laatste weken, die geen eenduidige richting kiest. Zo deinen in Noordwest-Europa de DCA-noteringen van onder meer boter en melkpoeder de laatste weken ook op en neer.
De versoepelingen van de coronamaatregelen in de diverse afzetmarkten worden al een tijd genoemd als mogelijke triggers om de zuivelmarkt een impuls te geven. Vooralsnog blijven deze grote versoepelingen van de lockdowns achterwege, waardoor de kat nog steeds uit de boom lijkt te worden gekeken.