De botervoorraden zijn in Europa hierdoor weer snel afgenomen. Ook is er veel meer boter verkocht in de supermarkten. Wat gaat de markt doen?
Sinds het begin van de coronacrisis was er veel animo om boter weg te leggen in de particuliere opslagregeling van de Europese Commissie. Deze was bedoeld om de zuivelmarkt te ondersteunen. Hierdoor kwam er een botervoorraad op gang die een piek behaalde in juli van 65.656 ton in Europa. In de onderstaande tabel is de voorraad van boter te zien van de afgelopen 4 jaar. Het is voor het eerst sinds 2017 dat Europa weer een botervoorraad heeft.
Door de coronacrisis is er een verschuiving geweest van de vraag naar boter. Door het wegvallen van consumptie in de horecasector is de vraag vanuit de retail (supermarkten) flink verhoogd. De pakhuizen waren hierdoor weer snel leeg.
De Nederlandse boterproductie was in september 2020 op een niveau van 9.500 ton. Dit is sindsdien verder gestegen naar 13.200 ton in de maand Januari 2021. Over de gehele EU is de productie van boter juist gedaald. In Januari 2021 werd er 188.000 ton geproduceerd, terwijl dit in het jaar 2019 en 2020 een stuk hoger lag.
Wisselende vooruitzichten
In de afgelopen weken voor Pasen was er een flinke vraag voor boter. De prijzen zijn hierdoor snel gestegen naar een piek van in de DCA-notering van €4.220 per ton. Nu deze periode achter de rug is, ziet het er naar uit dat er in de maanden april en mei meer aanbod komt. Daardoor kan vraag en aanbod van boter zich weer stabiliseren.
Zodra de horecasector deze zomer weer opengaat, is de verwachting dat de consumptie vanuit de retail weer verschuift naar de horeca. Als wordt gekeken naar de situatie voor corona, betekent dit een lagere vraag naar boter. Dit is echter moeilijk te voorspellen, want het is onbekend of consumenten weer in hetzelfde consumptiepatroon terugvallen.