De melkaanvoer van het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen jaren gelijkmatig toegenomen. Ook voor komende jaren is de verwachting dat de groei doorzet. Dit is enigszins opvallend, omdat de melkveestapel juist afneemt. Hoe zit dit? En waar komt de melkaanvoer naar verluidt over drie jaar op uit?
Overheidsinstantie AHDB heeft berekend dat de melkproductie in Groot-Brittannië tegen seizoen 2023/2024 uitkomt op bijna 12,75 miljard liter. Dat is een toename van 1,7% vergeleken met het huidige seizoen en is letterlijk een plus van 210 miljoen liter. "Deze prognose hebben we gebaseerd op de trends die we zien in de opbrengstverbeteringen, de bedrijfsomvang, het aantal inseminaties en het aantal stuks jongvee", zo schrijft de onderzoeksinstantie.
Van seizoen 2021/2021 naar seizoen 2022/2023 is naar verwachting de grootste groei zichtbaar. Naar verwachting stijgt de melkaanvoer dan met 1,2%. "Dit is deels te danken aan de opkomst van het aantal stuks jongvee in 2020. Deze dieren zullen dan in seizoen 2022/2023 de melkveestapel gaan betreden."
Dalende melkveestapel
Een tegendraadse trend is dat de melkveestapel naar verwachting over de komende jaren juist gaat dalen en afgelopen jaren is gedaald. De Britse veestapel daalde de afgelopen 3 jaar met gemiddeld zo'n 2,5% per jaar. "Hoewel onze verwachting inderdaad is dat de gehele veestapel daalt, is die daling wel minder sterk. We gaan voor komende 3 jaar uit van een gemiddelde afname van circa 2% per jaar."
Tegelijkertijd is de verwachting dat de opbrengsten per koe blijven verbeteren, met gemiddeld 2,3% per jaar. Dat percentage is vergelijkbaar met de afgelopen jaren. "De verbetering van de opbrengst weegt zwaarder dan de afname van de veestapel, wat alsnog een algehele productieverhoging oplevert", aldus de onderzoekers.