De Europese melkveestapel krimpt door groeiende efficiëntie in de sector. Tegelijkertijd laat de vleesveesector tevens een afname zien, omdat de prijzen voor rundvlees al sinds maart 2020 op een (zeer) laag niveau staan. Dit laat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) weten.
De melkveestapel in de Europese Unie laat een daling zien als gevolg van een groeiende efficiëntie in de sector. Het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten meldt dat het gaat om de grootste krimp sinds het jaar 2010. Alleen Ierland is, met een plus van 449.000 dieren, een uitzondering op die regel. Daar laat de melkveestapel overigens al het hele decennium een forse toename zien.
Nu de Europese Unie verder inzet op het klimaat en milieu, onder meer door middel van de Green Deal en andere strategieën rond biodiversiteit, acht het Amerikaanse landbouwministerie de kans klein tot zeer klein dat de melkveestapel in de Europese Unie op relatief korte termijn weer toeneemt. Als gevolg hiervan ligt de Europese melkaanvoer ook lager dan in andere jaren.
Ook minder vleesvee
Daarnaast laat de vleesveestapel ook een afname zien. Dit komt vooral doordat de prijzen voor rundvlees al sinds maart 2020 zeer laag zijn. Door de coronapandemie is de afzet naar de horeca weggevallen en dat heeft een grote impact op de prijzen gehad. Opvallend is wel dat de landen in het midden van de Europese Unie, zoals Polen, Hongarije en Bulgarije, wel een stijging laten zien in de veestapel.