Melkveehouders in Australië hebben in de eerste maand van het jaar meer melk geproduceerd dan een jaar geleden. Alleen in de regio 'Western Australia' lag de melkproductie in januari lager dan in 2020. Wel is er een grote daling zichtbaar met de maand december, omdat de productie op weg is naar het seizoensmatige dieptepunt.
In de maand januari hebben Australische melkveehouders 761,7 miljoen ton melk geproduceerd. Dat is circa 3,3% meer dan vorig jaar in dezelfde maand. Toen kwam de melkproductie uit op 737,6 miljoen ton. Het vetgehalte in de melk komt in de eerste maand van het jaar uit op 4,18% en het eiwitgehalte ligt op 3,36%. Beiden zijn daarmee iets lager dan in voorgaande jaren, maar wel hoger dan een maand eerder. In Victoria en Tasmania liggen de vet- en eiwitgehalten momenteel het hoogst.
De grootste toename in de melkproductie is zichtbaar in Tasmania. In die regio ligt de melkaanvoer in januari circa 5,9% hoger dan een jaar eerder, op 102 miljoen ton. Ook in New South Wales is een fikse stijging zichtbaar. De melkproductie komt in januari uit op 89,5 miljoen ton, een stijging van 4,5% ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee loopt de totale aanvoer voor dit seizoen, dat loopt van juli tot en met juni, in deze regio's nu al respectievelijk 2,6% en 1,7% voor op vorig jaar.
Western Australia is het enige gebied waar in januari een daling zichtbaar is in de melkproductie. De melkaanvoer komt uit op 27,9 miljoen ton, een daling van 4,3% met afgelopen jaar. Een van de mogelijke redenen is dat de klimaatomstandigheden in de regio zeer lastig zijn. Er valt de laatste jaren weinig neerslag en door de droogte is onder meer ruwvoerwinning lastig. Inmiddels loopt de melkaanvoer 0,8% achter op vorig jaar. Ook de vet- en eiwitgehalten blijven hier, met respectievelijk 3,96% en 3,16%, ver achter op het gemiddelde.
Op weg naar seizoensmatig dieptepunt
De Australische melkproductie is ondertussen op weg naar het seizoensmatige dieptepunt. Dat wordt doorgaans bereikt tussen februari en juni. Tussen december en januari nam de melkproductie met 10,2% af. Komende maand wordt een verdere afname voorzien, al verwachten veel insiders wel dat de dip dit jaar minder diep zal zijn dan in voorgaande seizoenen. Dit is in lijn met de wereldwijde productiecijfers, die ieder jaar steeds iets hoger liggen.