De prijzen op de Global Dairy Trade (GDT) van deze dinsdag (2 maart) zijn met een superstip gestegen. Op deze toename, waarin vooral de prijzen van volle melkpoeder en boter in het oog springen, was vooraf niet gerekend.
De gemiddelde prijs op de 279 veildag van de GDT komt uit op US $4.231 per ton, een toename van maar liefst 15% ten opzichte van de vorige veildag op 16 februari. Een toename in prijs met zulke percentages komt zelden voor en is sowieso de laatste 5 jaar niet voorgekomen. Sinds de veildag van 17 november zit de gemiddelde prijs al in de lift, maar telkens met percentages van 1,8 tot 4,8%. Inmiddels is de gemiddelde zuivelprijs op de GDT sinds medio november 2020 al met 40% gestegen.
Hoewel de zuivelnoteringen in Europa (bijvoorbeeld de DCA-noteringen afgelopen week) en ook de termijnmarkt in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland overwegend naar boven kijken, lag een stijging in deze proporties niet voor de hand. Zo lag het aanbod op de GDT weliswaar ruim 10% lager dan op de vorig veildag, maar daarmee wordt wel de jaarlijkse seizoenmatige trend gevolgd. Ook de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland lijkt geen stemmingmaker op dit punt. Deze volgt eveneens de seizoensmatige trend en komt in januari zelfs uit op het hoogste punt sinds 2017.
Sterkste prijsstijgers
Toch lijkt het aanbod op de GDT wel degelijk impact te hebben op de prijzen en de animo, waarbij inkopers gedreven door de coronacrisis wellicht veel orders voor de korte termijn invullen. Zowel het volume van boter (-22,5%) als volle melkpoeder (-16%) lag flink lager dan de vorige veildag. Niet geheel toevallig zijn dit relatief gezien ook de producten die het sterkst in prijs zijn gestegen. Volle melkpoeder, waarvan Fonterra de aanbieder is, nam liefst 21% in prijs toe tot $4.364 per ton. Dit is veruit de hoogste prijs van volle melkpoeder in de laatste 5 jaar.
Boter is 13,7% meer waard geworden en komt op een gemiddelde prijs van $5.826 per ton. Hiermee ligt boter rond het prijsniveau van september 2017. Magere melkpoeder, waarvan de export uit Nieuw-Zeeland niet geheel vlekkeloos verloopt, nam 3,5% in prijs toe tot $3.302 per ton. Dit is ook ruimschoots het hoogste niveau in de laatste 5 jaar. Ook melkvet krijgt een positieve impuls en stijgt 7,4% in waarde tot $5.929 per ton en bivakkeert daarmee op het niveau van exact 2 jaar geleden (2019).
Concurrerend op mondiale zuivelmarkt
Ook het in bescheiden volume aangeboden lactose stijgt in prijs: met 4,9% tot $1.278. Enkel karnemelkpoeder (BMP), eveneens in een klein volume aangeboden, daalt iets in waarde op deze veildag: met 0,3% tot $3.144 per ton. De grote vraag is nu hoe lang de GDT de opwaartse beweging kan vasthouden, zeker na deze megaklapper. De prijsniveaus van de Nieuw-Zeelandse veiling liggen nu dicht in de buurt van de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU), waardoor de concurrentie op de mondiale zuivelmarkt groeit.
Nederlandse melkveehouders vragen zich af waarom de melkprijzen van hun afnemers niet in verhouding meestijgen met die van de GDT. Daar heeft zuivelspecialist Mark Voorbergen een antwoord op, zo deed hij eerder op Boerenbusiness uit de doeken.