Voor de zevende keer op rij is de Global Dairy Trade (GDT) met een hogere gemiddelde notering geëindigd. Daarbij was de stijging van de prijs ook nog eens hoger dan waar de meeste analisten op hadden gerekend. Daarmee komt de GDT op het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2014.
De gemiddelde notering komt op de veilingdag van vandaag (dinsdag 16 februari) uit op $3.746 per ton, een plus van 3% ten opzichte van de vorige veildag van 2 februari. Alle geveilde producten noteerden een plus in de gemiddelde prijs. De grootste drijver achter de opwaartse beweging is echter volle melkpoeder. Waar in Europa de DCA notering voor volle melkpoeder afgelopen week al omhoog ging, volgende de Nieuw-Zeelandse veiling dinsdag dit voorbeeld.
Aziatische export
Volle melkpoeder, met Fonterra als aanbieder, steeg met gemiddeld 4,3% in prijs tot $3.615 per ton. Daarmee bereikte de prijs van volle melkpoeder het hoogste punt van sowieso de laatste 5 jaar. Fonterra kan de volle melkpoeder nog steeds goed kwijt op de Aziatische markt, en dan met name China, waar het zuivelgigant goed kan concurreren met de EU en de VS qua prijs en logistieke voordelen.
Waar magere melkpoeder afgelopen week in Europa licht in prijs daalde, nam de gemiddelde prijs op de GDT heel licht toe. Magere melkpoeder kwam uit op $3.207 per ton, een plus van 0,3%. Daarmee stabiliseerde de prijs na een kleine neerwaartse correctie op de vorige veildag. In Europa stegen aan de vetkant de DCA-noteringen van boter, foliekaas en cheddar en een soortgelijke tendens was ook op de GDT te zien. Zowel van AMF, boter als cheddar steeg de gemiddelde prijs met respectievelijk 1.1%, 2% en 2,4%.
Prijzen stijgen in lockdowns
De hogere prijzen op de GDT blijven opvallen in het licht van de alsmaar voortdurende coronacrisis. In veel landen c.q. bestemmingen gelden nog steeds lockdowns, waardoor het afzetpotentieel door de sluiting van de horeca en foodservice niet ten volle kan worden benut. Net als op de Europese markt spreiden ook wereldwijd veel aanbieders de risico's door niet alleen contracten voor de lange termijn aan te gaan, maar ook - meer dan voor de coronacrisis - kortdurende overeenkomsten aan te gaan.
Op de zuivelmarkt kan dit resulteren in meer volatiliteit. Het vooruitzicht dat er langzaam licht aan de horizon gloort door de wereldwijde vaccinatieprogramma's kan de zuivelmarkt daarbij een duwtje in de rug geven. Ook het verhandelde volume op de GDT kan meespelen. Deze daalt in deze periode traditioneel weer tot een dieptepunt in de maand mei, maar de huidige niveaus liggen wat lager dan de afgelopen 2 jaar.