Shutterstock

Inside Melk

Ierse melkers produceren bovengemiddeld

5 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De melkproductie in Ierland komt in de maand december op een vergelijkbaar niveau uit als een jaar eerder. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde toont de melkaanvoer eveneens geen uitschieters. Wat is het resultaat over heel kalenderjaar 2020?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de maand december hebben Ierse melkveehouders 262.300 ton melk geproduceerd. Dat is een minimale stijging van circa 4% ten opzichte van vorig jaar. In december 2019 lag de melkaanvoer op ruim 250.800 miljoen ton. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde komt de melkproductie over het afgelopen jaar circa 12% hoger uit. Het gemiddelde over de afgelopen 5 jaar is namelijk 233.800 ton melk.

Europa steeds competitiever
Het zijn goede cijfers voor Ierse melkveehouders. De Europese Commissie meldde recent dat de Europese Unie op dit moment wereldwijd de meest concurrerende prijs heeft voor cheddar en dat de huidige prijs voor volle melkpoeder competitiever is dan de prijs in Nieuw-Zeeland en in de Verenigde Staten. Het resulteert in een 3% hogere Europese zuivelexport ten opzichte van 2019.

Dat dit goed nieuws is voor de Ierse melkers komt vooral doordat Ierland, samen met Italië en Polen, leidend is in de hoge Europese melkproductie. De toename in onder andere Ierland heeft bijgedragen aan de Europese productiestijging van 3,4% in magere melkpoeder, 3,3% in melk, 2,8% in boter, 1,6% in kaas en 1,4% in volle melkpoeder.

Het jaar 2020 hoger afgesloten
Over heel 2020 komt de Ierse melkproductie uit op 8,57 miljoen ton, een plus van circa 4% ten opzichte van 2019. In dat jaar kwam de melkaanvoer uit op 8,24 miljoen ton melk. In vergelijking tot het meerjarig gemiddelde is een stijging zichtbaar van bijna 11%. Over die periode ligt de Ierse melkproductie namelijk op 7,79 miljoen ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden