Shutterstock

Inside Business Zuivel

Global Dairy Trade noteert plus voor zesde keer op rij

2 Februari 2021 - Eric de Lijster

De Global Dairy Trade (GDT) van dinsdag 2 februari houdt de stijgende lijn van de afgelopen veildagen vast. Voor de zesde keer op rij steeg de gemiddelde prijs, waarmee deze graadmeter van de mondiale zuivelmarkt de hoogste notering bereikte sinds mei 2014. Met uitschieters voor boter en volle melkpoeder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs op deze veildag kwam uit op $3.614 (US dollar) per ton. De groei van 1,8% was later dan de vorige 2 veildagen van dit jaar, toen de waarde van de verhandelde producten op de GDT met respectievelijk 4,8% (19 januari) en 3,9% (5 januari) toenam. In totaal is 28.707 ton aan zuivelproducten verkocht, waarbij het aanbod een kleine 8% lager lag dan de vorige veildag. Vooral volle melkpoeder en boter werden minder aangeboden.

Volle melkpoeder stijgt
Dit verandering was ook direct terug te zien in de prijs. De prijs van volle melkpoeder steeg met 2,3% tot $3.458 en kwam daarmee op het hoogste niveau sinds december 2016. Volle melkpoeder, aangeboden door Fonterra, beslaat qua volume ruim de helft van de afgelopen GDT. Magere melkpoeder moest als 1 van de weinig producten qua prijs een veer laten en leverde 1,5% in om te komen tot een prijs van $3.198 per ton.

Ook de scherpe prijsstijging van boter is opmerkelijk. Boter zit al geruime tijd in de lift en noteerde de negende prijsstijging op rij, deze keer met 6,2% tot $5.028 per ton. Aan de vetkant volgt AMF het spoor van boter met een plus van 1,3% tot $5.463 per ton. Zowel boter als AMF zitten daarmee op het hoogste prijsniveau sinds 1,5 jaar (juli 2019). Ook Cheddar boekt weer winst in waarde met een plus van 2,3% tot $4.178 per ton.

Gunstig sentiment
De belangrijkste drijvers achter de plus van de afgelopen veildag zijn ongetwijfeld het gunstige sentiment op de mondiale zuivelmarkt, waar ook op de Europese en Nederlandse markt wordt teruggezien. En dat in een markt die wekelijks moet anticiperen op de ontwikkelingen rondom het coronavirus, waarop diverse afzetmarkten lockdowns en andere restricties gelden. Maatregelen die een deel van de traditionele afzetkanalen in zuivel, zoals de foodservice, nog altijd frustreren.

De zuivelhandel- en exporteurs lijken echter alternatieve afzetkanalen te hebben gevonden. De export van zuivelproducten, met name volle melkpoeder, vanuit Nieuw-Zeeland naar China helpt uiteraard ook mee. De stijgende noteringen in Nieuw-Zeeland helpen de concurrentiepositie van de Europese zuivel op de wereldmarkt te verbeteren. Al na de vorige veildag merkten bijvoorbeeld exporteurs van boter dat hun product beter in de markt lag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden