De Nederlandse boterproductie pakt dit jaar veel lager uit dan vorig jaar. De trend rijmt niet met het algehele beeld in Europa waar juist meer boter wordt geproduceerd. De kaasproductie stijgt daarentegen, net als...
In de eerste 10 maanden van dit jaar werd in ons land 105.000 ton boter geproduceerd, dit is een daling van 6,3% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Europabreed is juist een toename van de boterproductie zichtbaar. In de eerste 3 kwartalen steeg het volume met krap 2% tot 1,7 miljoen ton. Met name grote producten als Ierland en Polen voerden de boterproductie fors op.
Kaasproductie in de lift
De productiedaling in ons land is in elk geval niet te wijten aan de beschikbaarheid van melk, want de Nederlandse aanvoer ligt voor op vorig jaar. De dalende boterproductie is daarbij al langer een trend, want ook vorig jaar liet de productie een daling zien. De kaasproductie laat dit jaar juist een flinke stijging zien van 4,5% tot 802.000 ton, mede ingegeven door extra productiecapaciteit in ons land. Ook de melkpoederproductie steeg aanzienlijk, zo pluste de productie van magere met 12% tot krap 60.000 ton.
Belemmerende factoren
De factoren die de boterproductie waarschijnlijk extra afremmen zijn de hoge voorraden in Europa, deels in interventie als gevolg van de coronacrisis. Dit belemmert het zicht op prijsherstel op de middellange termijn. Daarbij is de roomprijs het hele jaar al (te) hoog om rendabele boterproductie te draaien. Room is, mede door de hogere retailvraag dit jaar, een gewilde grondstof voor het verssegment. De goede retailvraag uit zich ook in de productie van consumptiemelkproducten die over de eerste 10 maanden met zo'n 3% steeg tot 887.000 ton.