Ondanks de Europese lockdowns, valt de voorraadvorming van zuivel mee. Bovendien vlakt de groei van de melkproductie wereldwijd en in Europa af. Deze omstandigheden maken dat de Rabobank stabiele melkprijzen verwacht.
Alleen de mozzarellaproductie ten behoeve van pizza's heeft te lijden onder de coronacrisis, vanwege het wegvallen van de vraag vanuit de horeca. De komende tijd zijn de belangrijkste risicofactoren voor de melkprijsontwikkeling een afnemende vraag naar zuivelproducten vanuit China en de gevolgen van een eventuele harde brexit. De verwachte afname in vraag vanuit China heeft niet alleen te maken met voorraadvorming, maar ook met een stijgende inlandse melkproductie.
Groei melkvolume vlakt af
De gevolgen van de coronacrisis zijn voor de melkveehouderij wereldwijd en in Nederland minder groot dan aanvankelijk dit voorjaar werd gevreesd, stelt de bank. De zuivelsector is in staat gebleken de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Voor de Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse melkveehouderij is het zelfs een goed jaar. In die landen groeit de melkproductie dan ook 1 tot 2%. De verwachting is dat de groei in deze landen de komende tijd afvlakt.
Dat geldt ook voor de Europese Unie. Vooral in Italië (+4%), Ierland (+3%) en Polen (+2,2%) groeide de melkproductie dit jaar met enkele procenten. In de landen met het grootste melkvolume, Frankrijk en Duitsland groeide de melkproductie nauwelijks. Het Verenigd Koninkrijk produceerde tot nu toe 0,9% minder melk dan vorig jaar. In Nederland vlakte de groei na een snelle start behoorlijk af naar minder dan 0,5% in de maanden september, oktober en november. Tot nu toe dit jaar is er in Nederland in totaal 1,4% meer melk geleverd dan vorig jaar.
Voerkosten drukken marge
Hoewel de vraag naar zuivel weinig hinder ondervindt van de coronacrisis en het melkaanbod de markt niet verstoort, staan de marges toch onder druk. Dat is volgens Rabobank het gevolg van de voerkosten. Er zijn grote verschillen in ruwvoerpositie, maar over het algemeen is de voorraad krap. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. De sterk gestegen prijs van krachtvoer zet de marges nog meer onder druk. Vooral de sojacomponent is hiervan de oorzaak. De bank verwacht dat de sojaprijs voorlopig hoog blijft.