Opnieuw laat de Global Dairy Trade, georganiseerd door Fonterra in Nieuw-Zeeland, groene cijfers zien. Sprongen tijdens de vorige veiling de melkpoeder nog in het oog, nu is die rol weggelegd voor de boterprijs.
De boterprijs plust namelijk met maar liefst 6% tot $4,221 per ton en daarmee wordt de opwaartse lijn, die sinds september zichtbaar is, doorgetrokken. De GDT-boterprijs zit tevens weer op het niveau van maart toen de coronacrisis de opstak en de zuivelprijzen onderuit gingen.
Ook cheddar laat een significante verhoging zien van 4,2% tot $3,893 per ton, maar zit nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Ook de andere fabricaten stijgen zij het minder hard. Volle melkpoeder, het belangrijkste exportfabricaat van Nieuw-Zeeland, met 0,5% tot $3.210 per ton. Magere melkpoeder krijgt er 1,2% bij tot $2.930 per ton. De gemiddelde prijs stijgt met 1,3% tot $3.317.
Productiestijging geen sta in de weg
Tijdens de vorige veiling, 2 weken gelden, lieten de GDT ook een stijging zien. Een paar dagen later verhoogde Fonterra de melkprijsprognose voor het lopende seizoen, maar in een toelichting op de mutatie werden toen ook zorgen geuit over de steeds sterker wordende Nieuw-Zeelandse dollar en de groeiende melkaanvoer. En hoewel de seizoenspiek nog maar kort achter ons ligt, zijn deze factoren geen sta in de weg voor hogere prijzen.
Hoewel de GDT soms ook in Europa voor stemming op de markt kan zorgen, lijkt daar momenteel geen aanleiding toe. De boterprijs bijvoorbeeld stijgt in Nieuw-Zeeland al tijden, maar in Europa bleef een reactie telkens uit. Daarbij moet worden opgemerkt dat Nederlandse boter (uitgedrukt in Amerikaanse dollars) tot voorkort duurder was en daarmee minder interessant voor afnemers op de wereldmarkt. Na vandaag zijn de rollen omgedraaid.
Corona domineert Europese markt
Dit kan in Europa de weg naar boven vrij maken, maar toch lijkt dit niet waarschijnlijk. De stemming op de Europese markt wordt al tijden gedomineerd door corona en met de aangescherpte maatregelen zijn de vooruitzichten voor de korte termijn er niet beter op geworden. Daarbij wordt maar een relatief klein gedeelte van de boterproductie op de wereldmarkt verhandeld.