Rijksoverheid

Politiek Stikstof

Stikstofwet nog lang geen gelopen race

10 December 2020 - Erik Colenbrander

Minister Schouten zet de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA buiten spel bij de behandeling van de Stikstofwet vandaag in de Tweede Kamer en in januari in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit bronnen van NOS. Schouten zoekt steun bij de SGP, 50Plus en de SP.

In de Tweede Kamer heeft Schouten met de steun van de regeringspartijen een nipte meerderheid, maar in de Eerste Kamer niet. Eind 2019 lukte het de minister de tijdelijke spoedwet stikstof door de Eerste Kamer te krijgen met de steun van SGP, 50Plus en de Groep Otten. Nu heeft ze volgens NOS ook SP aan haar zijde weten te krijgen. SP en 50Plus zouden €20 miljoen extra budget hebben bedongen voor woningbouw en dan met name de bouw van zorgbuurthuizen. De SGP eist van de minister dat ze de problematiek van de PAS-melders oplost.

Minder opkoop, meer innovatie
Vandaag (10 december) debatteert de Tweede Kamer de hele dag over de stikstofproblematiek. Tot en met vanmiddag 14.00 uur is de alternatieve Stikstofwet, die GroenLinks heeft opgesteld, aan de orde. Vanaf 14.45 uur staat de Stikstofwet van LNV minister Schouten op de agenda. In dit debat komt naar verwachting aan de orde hoeveel tijd en moeite het de PAS-melders gaat kosten voordat ze ervan verzekerd kunnen zijn dat ze hun vergunningen weer op orde hebben. Dit is van groot belang in verband met financiering en bedrijfsovername. En gaat er een beroepsverbod gelden bij deelname aan de opkoopregelingen voor veehouderijbedrijven, zoals ook het geval is bij de saneringsregeling varkenshouderij?

Verder wordt waarschijnlijk duidelijk of de regeringspartijen CDA en VVD van de minister eisen dat ze een deel van het miljardenbudget voor opkoop van veehouderijen naar innovatie verschuift, zoals agrarische belangenorganisaties willen. €1,5 miljard budget voor vrijwillige opkoop van veehouderijen kan veel effectiever besteed worden aan investeringssteun in emissiearme bedrijfsvoering en huisvesting, zo bepleit LTO al maanden. Als signaal heeft de SGP hierover vorige week al een motie ingediend, die mede is ondertekend door het CDA en de VVD. Mogelijk geeft minister Schouten ook meer duidelijkheid over de invulling van de zogenaamde kritische depositiewaarde, die in Nederland veel lager ligt dan in Duitsland en België.

Speelruimte
Veel ruimte om tegemoet te komen aan de kritiek dat de kritische depositiewaarde veel te scherp gesteld is heeft Schouten niet, de oppositie staat klaar om haar er op te wijzen dat de ambities van de Stikstofwet ter bescherming van de natuur niet ver genoeg gaan. Ook de commissie Remkes zou haar hebben geadviseerd de lat hoger te leggen dan ze in het voorstel doet. Regeringspartij D66 wil de varkensstapel zelfs halveren te bescherming van de natuur maar lijkt akkoord te gaan met de Stikstofwet, om wille van de woningbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden