Bij de exportcijfers van kaas buiten Europa is van de coronacrisis weinig te merken. De uitvoervolumes lagen in de eerste 3 kwartalen aanzienlijk hoger dan andere jaren. Vooral Japan...
In de eerste 3 kwartalen verkochten Europese lidstaten 673.000 ton kaas (exclusief Verenigd Koninkrijk), dit is een stijging van 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Met een uitvoervolume van 120.000 ton is Nederland de grootste Europese exporteur. Dit volume is goed voor een exportwaarde van €560 miljoen, zo tonen de Europese statistieken.
Nederland wordt op de voet gevolgd door Duitsland dat in de eerste 3 kwartalen 118.000 ton verkocht. Inclusief de handel met de Britten werd door alle lidstaten 971.000 ton geëxporteerd. De Britten importeren dus grote volumes kaas van het Europese vasteland die straks allemaal door het douanepoortje moeten.
Japan grootste importeur
Wat opvalt is dat de uitvoervolumes fors hoger liggen dan andere jaren. Dit is, met het oog op de coronacrisis, vrij opmerkelijk. De algehele tendens is immers dat de export door de pandemie onder druk staat. De uitvoer naar Japan steeg met 13% tot 98.078 ton. Daarmee is Japan de Verenigde Staten voorbij als grootste afnemer van Europese kazen.
De VS is het enige land binnen de top 10 van bestemmingen waar wel een flinke daling te zien is, van 17% tot 83.869 ton. Andere relatief grote afnemers, als Zwitserland, Zuid-Korea en Saoedi Arabië, namen allemaal grotere volumes af. Dat de afzet naar Japan in de lift zit, is te danken aan het handelsverdrag dat de EU enkele jaren geleden met het Aziatische land sloot. Hierdoor zijn de importheffingen flink gedaald, waardoor de kaasprijzen naar verluidt tot wel 30% lager liggen dan voorheen.
Fractie op het geheel
Hoewel Europese kazen op de wereldmarkt veel gevraagd zijn, verdient de goede exportcijfers wel een kanttekening. De kaasmarkt is namelijk vooral Europees. In 3 kwartalen produceerde Nederland 713.000 ton, hiervan wordt 'maar' 15% buiten het continent afgezet. De Europese kaashandel is door de lockdowns hard geraakt met flinke prijsdalingen als gevolg.
Daar komt nog bij dat de kaasproductie over alle Europese lidstaten met 2% is toegenomen. De Nederlandse kaasproductie groeide zelfs met ruim 4%. Kortom: onder normale omstandigheden is de groeiende kaasafzet buiten Europa een kans, maar in coronatijd zijn de volumes niet genoeg om de gehele markt te ontlasten.