De Europese Unie moet marktmaatregelen aan de Europese zuivelsector overlaten, zegt Europarlementariër Jan Huitema (VVD). Ook FrieslandCampina is van mening dat de zuivelhervormingen die het Europese Parlement voorstelt averechts werken.
Deze week vestigden Duitse agrarische vakbladen de aandacht op stemmingen in het Europese Parlement van 23 oktober over hervormingen van het Europese zuivelbeleid, in de richting van (vrijwillige) aanbodregulering op Europees niveau. De actuele marktsituatie op de Europese zuivelmarkt geeft er ook aanleiding toe, aangezien de melkaanvoer zowel in Europa als wereldwijd stijgt, terwijl de melkprijs als gevolg van de coronacrisis onder druk staat.
Volgens Huitema heeft de opkoop van melkpoeder en de vrijwillige melkregulering, die in 2016 en 2017 werden toegepast om de melkprijs te stabiliseren, tot gevolg gehad dat de opgekochte zuivelvoorraden veel te lang boven de markt bleven hangen. Naar zijn mening moet de Europese Unie de prijsvorming op de zuivelmarkt aan de Europese zuivelsector zelf overlaten.
Gebalanceerde groei
Volgens woordvoerder Jan-Willem ter Avest is ook zuivelcoöperatie FrieslandCampina niet gecharmeerd de zuivelmarkt hervormingen die een meerderheid in het Europese Parlement probeert te bewerkstelligen. Hij verwijst daarbij naar de standpunten van de Europese zuivelorganisatie EDA. Hij benadrukt dat de gebalanceerde groei strategie van FrieslandCampina niet dezelfde strekking heeft als de zuivelhervormingen die het Europese Parlement voorstaat. "Op basis van de huidige melkaanvoer is er genoeg groeiruimte voor de individuele leden van FrieslandCampina. De kans dat een individueel melkveebedrijf sneller groeit in melkproductie dan de vergelijkingsruimte en latente ruimte van FrieslandCampina toestaan is heel klein. Bovendien is het tot nu toe nog nooit voorgekomen dat er daadwerkelijk is gekort." De latente ruimte in de melkproductie is momenteel circa 451 miljoen liter melk, afkomstig van bedrijven die gestopt zijn en bedrijven die onder hun vergelijkingsvolume melken.
Politieke machtsverhoudingen
Klaas Johan Osinga, LTO portefeuillehouder internationale handel, kan zich niet voorstellen dat de zogenaamde triloog gesprekken tussen het Europese Parlement, de Europese Raad van ministers en de Europese Commissie zullen leiden tot grote veranderingen, zoals een bonus-malussysteem die door de EU wordt aangestuurd. "Dit onderwerp is veel te controversieel."
Europarlementariër Annie Schreijer Pierik van het CDA verwijst naar de tegengestelde opvattingen over dit onderwerp in de Nederlandse melkveehouderij. "De meningen zijn verdeeld. In het nieuwe verkiezingsprogramma van het CDA wordt nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de positie van de melkveehouder in de zuivelketen." VVD Europarlementariër Jan Huitema beaamt wel dat de voorstanders van vrije marktwerking in plaats van EU bemoeienis op de Europese zuivelmarkt aan invloed hebben verloren in het Europese Parlement vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk.