Shutterstock

Nieuws Brexit

Britse zuivelmarkt ziet ontwrichting tegemoet

30 November 2020 - Jorine Cosse

Afgelopen decennia speelde het Europese vasteland een belangrijke rol op de Britse zuivelmarkt. Wanneer er een surplus aan verse zuivel ontstond, dan werd dit naar het vaste land geëxporteerd waardoor de prijzen niet onder druk kwamen te staan. Nu de brexit nadert gaat daar verandering in komen, aldus een analyse van de AHDB.

Volgens de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) wordt de zuivelmarkt in het Verenigd Koninkrijk na de brexit flink ontwricht ongeacht welke deal er gesloten wordt tussen de EU en de Britten. Het verhandelen van het zuivel overschot aan de EU wordt namelijk flink lastiger. Doordat het Verenigd Koninkrijk zich losgepeuterd heeft van de Europese Unie profiteert het niet meer van bepaalde handelsgemakken. 

Administratieve vereisten
Dat de zuivelmarkt klappen op moet vangen blijkt zo klaar als een klontje. Zodra de brexit rond is, wordt het VK een derde handelsland. Dit zorgt er voor dat er bij het verhandelen van producten flink wat aanvullende administratieve eisen komen kijken zoals douaneaangiften, grenscontroles en voor producten van dierlijke oorsprong als zuivel dient een gezondheidscertificaat (EHC) uitgegeven te worden.

Volgens de AHDB leidt dit vooral tot problemen op de markten voor verse zuivelproducten als bulkroom en magere melk concentraat. Wanneer er gebrek is aan verwerkingscapaciteit om de producten om te zetten tot boter en poeder, dan worden de grondstoffen afgezet op de Europese markt. Hierdoor blijven de binnenlandse markten relatief goed in evenwicht. Als er straks een EHC aangevraagd moet worden, dan brengt dat extra kosten en tijd met zich mee, een probleem voor verse producten.

Alternatieven
Voor room is er de mogelijkheid om dit binnenlands te verwerken tot boter, wat waarschijnlijk leidt tot overschotten. De verwerking van magere melkconcentraat brengt meer probleem met zich mee. Er is namelijk minder capaciteit in het VK om dit te verwerken dan er voor room is. Dat wordt volgens AHDB analist Patty Clayton vooral een probleem tijdens de kerstperiode en de hoge melkproductie in het voorjaar. Dit geeft druk op de prijzen ten nadele van de producenten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Handel in voeding EU en VK door Brexit fors gedaald

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden