De melkgeitenstapel in Nederland is dit jaar opnieuw gegroeid. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de hoeveelheid melkgeiten met 4% is toegenomen in vergelijking met 2019, vooral doordat melkgeitenbedrijven uitbreiden. De meeste melkgeiten zijn te vinden in Noord-Brabant en Gelderland.
Nederland telt dit jaar ruim 476.000 melkgeiten, dat is 20.000 dieren meer dan in 2019 zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Deze stijging wordt dus met name veroorzaakt door schaalvergroting, ondanks de geitenhouderij stop die veel provincies inmiddels hebben ingesteld. Waar er begin deze eeuw nog slechts 40 bedrijven waren met meer dan 500 melkgeiten zijn dat er anno 2020 fors meer met 323 bedrijven, ruim de helft van de totale 569 bedrijven met melkgeiten. De bedrijven hebben gemiddeld 837 geiten, een stijging van 55 dieren ten opzichte van vorig jaar.
Geitenstop
Op 7 juli 2017 stelde Noord-Brabant als eerste provincie een geitenstop in. Dit vanwege mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden. Sinds die tijd volgden meerdere provincies, waaronder Gelderland slechts een ruime maand later dan Noord-Brabant. De geitenstop wil zeggen dat er in de betreffende provincies geen uitbreiding meer mag plaatsvinden op bestaande bedrijven, er mogen geen nieuwe bedrijven gestart worden en er mag ook niet omgeschakeld worden naar een geitenhouderij. Enkel de vergunningen die voor de stop zijn verleend worden niet ingetrokken.
De forse toename in geiten is dan ook enigszins bijzonder te noemen. Helaas blijkt niet uit de cijfers van het CBS hoeveel melkgeitenbedrijven ons land vorig jaar telde. Wel is bekend dat de meeste bedrijven zich in Noord-Brabant en Gelderland bevinden. Daarbij worden in deze provincies ruim de helft van het totaal aantal geiten gehouden. Noord-Brabant telt 115 bedrijven met ruim 141.000 geiten (30%) en Gelderland heeft 110 bedrijven met ruim 117.000 geiten (25%).
Minder biologisch
Waar het aantal geiten op gangbare bedrijven juist toeneemt, neemt het aantal geiten én bedrijven aan de biologische kant af. Het aantal biologische geiten liep met 1,4% terug naar ongeveer 41.500 dieren en het aantal bedrijven ging van 74 naar 71. Van de totale melkgeitenstapel is 8,7% biologisch, dit is verhoudingsgewijs meer dan in bijvoorbeeld de melkveehouderij, waar 'slechts' 2,5% van de dieren biologisch gehouden worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.