Shutterstock

Inside Zuivel Business

Volle melkpoeder trekt GDT op, maar wat doet China?

21 Oktober 2020 - Eric de Lijster

Hoewel de coronacrisis mondiaal veel uitdagingen met zich meebrengt, noteert de Global Dairy Trade (GDT) dinsdag een gemiddelde zuivelprijs die stijgt met 0,4%. Deze stijging vloeit vooral voort uit de handel in volle melkpoeder, die steunt op de vraag uit China. Maar voor hoe lang nog?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Europese Unie heeft de tweede coronagolf die in veel lidstaten woedt, nog niet tot grote paniek geleid. De partijen op de Europese zuivelmarkt zijn wel bezorgd, maar keken vorige week nog de kat uit de boom. Met overwegend stabiele noteringen voor bijvoorbeeld boter, kaas en magere melkpoeder tot gevolg. In Nieuw-Zeeland, de standplaats van de GDT, stonden de seinen van een veiling met een gemiddeld stijgende zuivelnotering op groen.

Signalen waren onder meer de oplopende noteringen voor de belangrijkste zuivelproducten op de NZX, de Nieuw-Zeelandse termijnmarkt, en de verhoging van de verwachte melkprijs voor dit seizoen door Fonterra. De coöperatieve zuivelgigant maakte afgelopen week bekend de verwachting van de zogeheten Farmgate melkprijs met ruim 6% te verhogen tot $6,80 (NZ-dollar) per kilo milk solids.  

Hogere Chinese kooplust
Deze verhoging in de eerste helft van het lopende melkseizoen vloeit volgens CEO Miles Hurrell voort uit de groeiende vraag uit China naar met name volle melkpoeder. De Chinese kooplust is groter dan verwacht, zo geeft hij aan. Als één van de weinige economische grootmachten in de wereld heeft China naar eigen zeggen het coronavirus scherp onder controle.

Hurrell gaf daarbij ook fijntjes aan dat een prijs van $6,80 uiteindelijk betekent dat Fonterra zo'n $10 miljard, een kleine €5,6 miljard in de Nieuw-Zeelandse economie pompt. Wel plaatste de CEO een waarschuwing dat de huidige prijsverhoging geen garantie is voor de toekomst, wijzend op de onzekerheden in wisselkoersen, de melkproductie in de EU en de VS en de wereldwijde impact van de coronapandemie. 

Melkpoeder maakt pas op de plaats
Daarbij is het de vraag hoe lang de vraag uit China naar volle melkpoeder in met name Nieuw-Zeeland op peil blijft. Analisten melden dat de Chinese kooplust in augustus danig is verminderd en relatief stevig is gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Op de GDT van dinsdag bleef volle melkpoeder qua prijs dan ook stabiel met een minieme verhoging van 0,3% tot $3.037 (US-dollar) per ton. Na 2 prijsverhogingen nu een stabilisatie kan een signaal zijn dat volle melkpoeder pas op de plaats gaat maken.

Andere zuivelproducten ondersteunden in ieder geval een opwaartse gemiddelde zuivelprijs op de GDT van 0,4% tot $3.159 per ton, de derde opeenvolgende verhoging van deze notering. Daarbij dient wel te worden vermeld dat de verhandelde volumes zo'n 9 tot 10% lager liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. De ondersteuning kwam met name van boter, die steeg met 3,3% tot $3.678 per ton. De vorige veiling op 6 oktober steeg de notering van boter al met 8,4%. Ook cheddar noteert een plus van 3% tot $3.803 per ton, waarschijnlijk ook profiteren van de stevig aantrekkende markt voor cheddar in Noord-Amerika. 

Neerwaartse correctie magere melkpoeder
Niet alles aan de vetzijde noteerde overigens positief, melkvet (AMF) daalde met 0,5% tot $4.110 per ton. Net als volle melkpoeder bewoog ook de prijs van magere melkpoeder amper, maar wel met een kleine neerwaartse correctie van 0,2% naar $2.851. Lactose tenslotte was de grootste daler met 8% tot $1.087. Hoewel lactose een kleine productgroep op de GDT is, is deze niet onbelangrijk. Het is namelijk een van de variabelen waarop de Farmgate melkprijs van Fonterra worden berekend, schrijft de Nieuw-Zeelandse ASB Bank.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden