Voor natuurorganisaties gaat de stikstofaanpak van de regering tot 2030 lang niet ver genoeg. De loon-en grondverzetsector is hoopvol vanwege de gedeeltelijke vrijstelling voor de bouw en in de agrarische sector groeit de frustratie, met name over de PAS-melders. Dat blijkt uit de stroom reacties op de presentatie van de nieuwe plannen van Schouten.
"Eerst legaliseren en registreren, daarna reduceren", zo reageert LTO in 1 zin kort en bondig op de stikstofaanpak die Carola Schouten voor de lange termijn wettelijk wil vastleggen.
De minister zet geen stappen om de agrarische sector tegemoet te komen en laat bestaande problemen bestaan zoals de duizenden PAS-melders die in onzekerheid verkeren en de onduidelijkheid over de registratie van stikstoftransacties. Ook legt de regering te weinig het accent op innovatieve oplossingen, die zorgen voor emissiereductie. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) voorspelt een nieuwe juridische strijd en vindt het onbegrijpelijk dat Schouten het probleem van de PAS-melders met 1 zin afdoet. Namelijk, dat er 'aan wordt gewerkt', terwijl er al zo lang op een oplossing wordt gewacht. Iets wat de minister nota bene zelf heeft toegezegd.
De brancheorganisatie voor loonwerk-en grondverzet Cumela is hoopvol nu de minister met haar aanpak kenbaar maakt de bouwwereld te willen ontzien met een gedeeltelijke vrijstelling voor bouw-en sloopactiviteiten. Maar de investeringen die nodig zijn voor de aanschaf van emissiearm bouwmaterieel worden door de organisatie bekritiseerd.
Natuurbescherming en rekenmodellen
Vanuit de natuurorganisaties wordt juist gewezen op het resultaat dat de wettelijke vastlegging van de stikstofaanpak in 2030 oplevert: 26% minder stikstofdepositie op kwetsbare natuurgebieden. Dat is volgens hen veel te weinig. Volgens de NMV zouden ook de resultaten die in het verleden zijn behaald meegerekend moeten worden. Volgens Stichting AgriFacts (STAF) voldoet Nederland aan de normen voor natuurbescherming als zou worden gerekend met een Europees rekenmodel, in plaats van het Aerius rekenmodel. Met dezelfde gegevens over dier- en stalemissie komt het Europese model uit een 10-11 kilo stikstofdepositie per hectare en Aerius op 15 kilo. Een verschil van bijna 50%. Voormalig Landbouwcollectief voorzitter Aalt Dijkhuizen deelt deze opvatting.
Reparatie emissienormen
In één van de bijlages bij de toelichting van het stikstofplan geeft Schouten aan juist reden te zien om de bestaande stikstofruimte verder in te perken. De Commissie Deskundigen Meststoffen (CDM) adviseert een reparatie van de huidige dieremissienormen zoals vastgesteld in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav), afhankelijk van het staltype. Schouten is van plan deze aanbeveling over te nemen. Dat heeft met name voor vleeskuikenhouders met een volièrestal gevolgen. Maar ook de varkenshouderij en melkveehouderij zullen hierdoor vermoedelijk stikstofgebruiksruimte moeten inleveren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889661/stikstofplan-schouten-is-olie-op-het-vuur]Stikstofplan Schouten is olie op het vuur[/url]
Jammer dat wetenschap en beleidsmakers onterecht de luchtvaart zo buiten schot hebben gehouden qua stikstofuitstoot.
Anders konden bouw en boeren gewoon verder, want 80% minder vluchten sinds begin maart, dat scheelt heel veel NOx uitstoot (plus overige broeikasgassen).
Gewoon, gratis en voor niets.
Maar ja, de werkelijkheid benoemen, daar zeg je me wat .....