Photoagriculture / Shutterstock.com

Business Zuivel

Waarom GDT reden geeft voor optimisme in zuivel

7 Oktober 2020 - Wouter Baan

De stijging van de Global Dairy Trade die gisteren 6 oktober plaatsvond, geeft reden voor optimisme op de zuivelmarkt. Boter en volle melkpoeder presteerden boven verwachting goed. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De veiling, georganiseerd door Fonterra, steeg overall met 2,2% tot $31.43 per ton. Dit was de tweede stijging op rij en tevens het hoogste niveau sinds medio juli. De boterprijs was een van de aanjagers en steeg met maar liefst 8,4% tot $3,5461 per ton. Ook volle melkpoeder trok de aandacht met een stijging van 1,7% tot $3.041. Het verhandelde volume noteerde een lichte stijging en kwam uit op zo'n 35.000 ton. 

Trendbreuk in boter
De stijging van de boterprijs kan gezien worden als een trendbreuk. Sinds begin juli koerste het fabricaat tijdens de veilingen telkens af op lagere niveaus. Ook in Europa stonden de boterprijzen de laatste weken onder druk. De reden van de stijging is het volume dat Fonterra aanbood. Dit was aanzienlijk minder dan anders. Dit komt doordat de zuivelcoöperatie ook via de reguliere kanalen grote volumes weet af te zetten. Of er op de Europese botermarkt een reactie volgt, zal de komende dagen moet blijken. Een abc'tje is dit niet met het oog op de volumes in de Particuliere Opslag-regeling (interventie). 

Volle melkpoeder passeert psychologische grens
Volle melkpoeder, voor Fonterra het belangrijkste zuivelfabricaat, wist voor het eerst sinds begin augustus de psychologische grens van $3.000 per ton te overschrijden. Dat dit gebeurd in de maand waarop de melkproductie in Nieuw-Zeeland toewerkt naar de seizoenspiek (waarbij de aanvoer in de start van het seizoen aanzienlijk hoger was dan vorig jaar) onderstreept de goede vraag naar dit fabricaat. Dit geldt in mindere mate ook voor magere melkpoeder die 0,9% inleverde tot $2.865 per ton.

Zwakke dollar
Aan de opleving van de GDT kleeft wel een kanttekening, omdat de fabricaten worden verhandeld in Amerikaanse dollars. In aanloop naar de verkiezingen in de VS heeft de Amerikaanse dollar terrein verloren; ten opzichte van de euro, maar ook van de valutaeenheden in Oceanië zoals de Nieuw-Zeelandse dollar.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden