Zo'n 100 rundveehouders zijn door het Openbaar Ministerie op de bon geslingerd in de zogeheten kalvergate die eind 2017 de sector bezig hield. De boetes variëren van €700 tot €24.000. 20 veehouders moeten nog voor de rechter verschijnen.
Eind 2017 begon de NVWA een onderzoek na een melding van RVO dat er onregelmatigheden in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) met meerlingen waren vastgesteld. De zaak omtrent de kalverfraude leidde tot veel ophef. Duizenden melkveebedrijven werden door landbouwminister Carola Schouten geblokkeerd, maar grotendeels onterecht. Na onderzoek bleven zo'n 140 rundveehouders over die verdacht werden van sjoemelpraktijken met voordeel in de fosfaatruimte.
Boetes
Uit de onderzoeken door de NVWA komt naar voren dat circa 125 bedrijven in totaal circa 3.000 koeien te veel hielden. Het gaat om 3 kleine bedrijven, bijna 40 middelgrote bedrijven en meer dan 80 grote bedrijven. Gemiddeld komt dat neer op circa 24 koeien te veel per bedrijf. Bij sommige veehouders is er volgens het OM geen opzet in het spel en is er sprake van slordigheid. Bij andere ondernemers ging het soms om tientallen koeien teveel.
Naast de bedrijven die een boete hebben gekregen, worden nog eens 20 veehouders gedagvaard door het Openbaar Ministerie. Zij kregen geen boete omdat hier sprake is van bijzondere omstandigheden zoals een combinatie met andere dossiers of het niet akkoord gaan met de eerder opgelegde boete.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.