Eigen foto

Achtergrond Voer

Melkveehouder bouwt CO2-neutrale hooischuur

6 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness

Op het melkveebedrijf van Aleid Blitterswijk uit het Utrechtse Werkhoven staat sinds kort een moderne hooischuur die volledig CO2-neutraal werkt. Deze manier van ruwvoer opslaan en voeren heeft als resultaat dat de koeien en de melk gezonder zijn. En dat ook blijven, stelt Blitterswijk. Van deze nieuwe melkstroom wordt inmiddels kaas gemaakt en het idee is om het productassortiment uit te breiden.

Van buitenaf zie je niet dat op het melkveebedrijf van Blitterswijk een nieuw snufje techniek is verwerkt die de duurzaamheid van de ruwvoerwinning vergroot. Zijn hooischuur bewaart het gras CO2-neutraal. In 5 vragen en antwoorden gaan we op deze noviteit in.

Hoe is hij op het idee gekomen?
Het idee voor de bouw van deze hooischuur komt deels Aleid Blitterswijk zelf. Samen met een groep betrokkenen en specialisten heeft hij de schuur ontwikkeld. De melkveehouder wil vooral duurzaam te werk gaan. Met de moderne technieken die tegenwoordig worden aangeboden kan de hooischuur worden gerealiseerd. De projectgroep raakte geïnspireerd door de manier van werken die boeren vroeger had. Toen was op een grondgebonden bedrijf veel vers gras voeren en weinig gras van buitenaf halen heel gewoon. 

Hoe werkt het principe?
De hooischuur maakt het voeren van veel vers gras van goede kwaliteit mogelijk.  Het hooi behoudt namelijk de kwaliteit van het verse gras. Voorwaarde is wel dat het gras goed moet zijn gedroogd. Dat de schuur CO2-neutraal is, is te danken aan de zon die op de panelen van het dak schijnt. Op deze manier wordt de lucht onder het dak en in de wanden van de schuur opgewarmd. Deze warme lucht wordt door het hooi geblazen.  Door de CO2-neutrale hooischuur is de melkveehouder erin geslaagd om in ieder jaargetijde een optimaal rantsoen te bieden van gras uit de wei en hooi dat zo groen is als vers gras.

Wat zijn de investeringskosten?
De kosten voor de investeringen zijn volgens Blitterswijk niet duidelijk te maken. Dit komt doordat elk melkveebedrijf verschillend is en hierdoor de kosten kunnen verschillen. Ook moet de schuur zich nog bewijzen. Het droogproces werkt goed, maar wat de melk van de gedroogde gras nu precies op gaat leveren is nog onbekend. Dat ligt in de handen van de consument. Het hooi dat op het bedrijf van Blitterswijk wordt gemaakt, bevat andere vetzuren dan kuilgras. Op deze manier kan hij de aparte soort melk produceren. Als andere veehouders dit ook willen doen kan dit ook zonder zo'n hooischuur. Ook om deze reden kan er geen duidelijke omschrijving van de investering worden gegeven.

Wat doet Blitterswijk met de melkstroom?
De melk die de koeien produceren van het gedroogde hooi heeft een andere smaak dan melk van koeien die niet op deze manier worden gevoerd, oordeelt de melkveehouder. Van deze nieuwe melkstroom wordt nu de nieuwe kaassoort 'Uut Hooi' geproduceerd. De bedoeling is om deze nieuwe kaassoort breed in de markt te zetten en eventueel uit te breiden met andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, boter. Ook bestaat de kans dat de melk in een pak in het schap komt te liggen.

Hoe gaan andere melkveehouders met dit concept aan de haal?
Blitterswijk ziet deze nieuwe melkstroom als een manier om te zorgen dat zijn extensieve bedrijf klaar is voor de toekomst en ook in de toekomst winstgevend is. Hij staat er voor open om met andere melkveehouders samen te werken om dit concept met de projectgroep ook op andere bedrijven uit te voeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden