De melkproductie in de voornaamste zuivelexporterende landen is gegroeid en zal naar verwachting dit jaar nog verder toenemen, zo meldt Rabobank in een nieuwe zuivelupdate. De Europese zuivelexport zal volgens de prognose van de bank stroever verlopen in de tweede helft van het jaar.
Over de eerste 6 maanden van het jaar hebben de belangrijkste zuivelexporterende landen circa 1,2% meer melk geproduceerd dan vorig jaar. De Europese melkproductie is met 1,2% gestegen, Amerikaanse melkveehouders hebben 1,3% meer melk geproduceerd. Niet overal is een stijging te zien, de melkproductie in Nieuw-Zeeland komt namelijk 1,8% lager uit dan vorig jaar. Rabobank verwacht dat de melkproductie van deze grootste zuivelexporteurs ook in het tweede halfjaar gaat toenemen.
Europese melkproductie groeit verder
De 7 grootste zuivellanden in Europa wisten over het eerste halfjaar 1% meer melk te produceren. De overige Europese landen hebben de totale procentuele groei naar een hoger niveau getild. Opvallende toenames zaten in de Spaanse en Belgische melkaanvoer, die plusten met respectievelijk 3,1% en 3,8%. Rabobank schat in dat de totale Europese melkproductie in het derde kwartaal van 2020 met 1,1% gaat stijgen en in het vierde kwartaal met 0,7%. Wanneer er specifiek naar de Nederlandse melkproductie wordt gekeken, dan is de verwachting dat er over heel 2020 een groei van 1% tot 1,3% gerealiseerd wordt.
Stabiele zuivelprijzen
De coronacrisis heeft de (Europese) zuivelprijzen fors laten dalen tijdens de lockdown. De prijzen zijn inmiddels weer omhoog gekrabbeld, maar pre-coronaniveaus zijn nog niet behaald. De verwachting is dat de prijzen de aankomende maanden vrij stabiel blijven. Wel kan er wat druk op de markt komen omdat de foodservice nog niet op volledige sterkte kan draaien als gevolg van de coronamaatregelen. Daarbij komen ook de opgeslagen zuivelproducten de aankomende maanden geleidelijk op de markt.
Stroeve zuivelexport
Ondanks het feit dat de Europese zuivelexport over het eerste halfjaar fors hoger uitkwam dan vorig jaar, moet er volgens Rabobank rekening gehouden worden met een stroevere export in het tweede halfjaar. Deze verwachting is gebaseerd op de ongunstige wisselkoers, lage olieprijzen en een stijging in de Europese prijzen voor basiszuivelproducten.
De prognose voor de Chinese zuivelimport voor heel 2020 is een afname van 4% ten opzichte van vorig jaar. Hiermee wordt de eerdere prognose van een afname van 15% bijgesteld. Dit komt doordat de importvolumes over de eerste helft van het jaar hoger waren dan werd verwacht en er in het tweede halfjaar slechts een beperkte afname is voorspeld.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.