Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Extra miljardenpakket voor melkveehouders VS

22 September 2020 - Jorine Cosse

Er komt een tweede ronde van het Amerikaanse Coronavirus Food Assistance Program (CFAP). Dit lieten president Trump en  landbouwminister Sonny Perdue afgelopen vrijdag (18 september) weten. Wat betekent dit voor de Amerikaanse melkveehouders?

In totaal stelt de Amerikaanse overheid $14 miljard beschikbaar aan  getroffen ondernemers. Dit is een royale aanvulling op het steunpakket dat aan het begin van de coronacrisis werd gepresenteerd waarbij zo'n $24 miljard naar voedselproducerende bedrijven ging. Het geld is bedoeld om agrarisch ondernemers en verwerkers met zo min mogelijk kleerscheuren door de crisis te loodsen. Wat krijgen de melkveehouders hier van?

Steun voor melkveehouders
In het eerste steunpakket in mei werd $9,5 miljard opzij gelegd voor de melkveehouders en partijen in de zuivelketen. Met de tweede ronde van de CFAP, ook wel CFAP2.0 genoemd, komen onder andere melkveehouders opnieuw in aanmerking voor extra steun. De uitbetaling kan op 2 verschillende manieren berekend worden.

Ten eerste kan de totale werkelijke melkproductie van de melkveehouder tussen 1 april 2020 en 31 augustus 2020 wordt vermenigvuldigd met $1,20 per cwt (1 cwt is ongeveer 50,8 kilo). Een tweede variatie is de geschatte melkproductie van 1 september 2020 tot 31 december 2020, gebaseerd op de gemiddelde dagelijkse productie van 1 april tot 31 augustus 2020. Deze wordt vermenigvuldigd met 122, waarna het antwoord vermenigvuldigd wordt met een betalingstarief van $1,20 per cwt. 

Limiet en eisen
Melkveehouders moeten er rekening mee houden dat er een limiet is van $250.000 per uitbetaling. Het ministerie van Landbouw wil namelijk geen productieverhoging in de hand werken met dalende melkprijzen in 2021 als gevolg.

Om een deel van de fondsen te ontvangen dient het bedrijf op het aanmeldmoment melk te produceren en op de markt te brengen. Als het melkveebedrijf na 1 september 2020 is gestopt, dan komt het in aanmerking voor een nabetaling over de dagen dat het nog wel melk op de markt brengt tussen 1 september 2020 en 31 december 2020. Als de melkveehouder zijn werkzaamheden vóór 1 september 2020 heeft neergelegd heeft, dan komt hij niet in aanmerking voor steun.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden