Shutterstock

Business Zuivel

Zuivelexport spint garen bij varkensexpansie in China

7 September 2020 - Wouter Baan

China importeert momenteel grote volumes weipoeder om de snel groeiende varkensstapel te voeden. De Europese zuivelexport profiteert hier duidelijk van, al zijn de hogere exportvolumes niet af te lezen aan ...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In juli importeerde China maar liefst 63.900 ton weipoeder, zo blijkt uit cijfers van de Chinese douane. Dit is bijna 65% meer dan in dezelfde maand vorig jaar en tevens het hoogste maandelijkse importvolume in de afgelopen 10 jaar. Ook in de maanden daarvoor werden grote volumes geïmporteerd. Tussen mei en juli bedroeg het maandelijks gemiddelde 57.600 ton.

Snelle groei varkensstapel 
De Chinese honger naar weipoeder houdt verband met de groeiende varkensstapel, gezien weipoeder in de veevoer-rantsoenen een belangrijk bestandsdeel is. Na de kaalslag door Afrikaanse varkenspest, waardoor de varkensstapel bijna halveerde, is de afgelopen maanden weer sprake van groei. 

Eind augustus liet het Chinese ministerie van landbouw weten dat het aantal varkens in juli sterk was toegenomen. Ten opzichte van dezelfde maand in 2019 telde het ministerie 13,1% meer varkens, al worden exacte aantallen niet genoemd. Tegenover juni was er sprake van een groei van bijna 5%. Uitgaande dat China zo'n 350 miljoen varkens telt, komt dat neer op een toename van een slordige 15 miljoen stuks in een maand tijd.

De import van weipoeder kan gezien worden als een teken dat de varkensstapel groeit. Hoewel de groeipercentages van elkaar afwijken, bevestigt de toegenomen vraag naar weipoeder dat China meer varkens te voeren heeft. Toen de Chinese varkensstapel 2 jaar geleden begon in te krimpen, kelderde naderhand ook de import van weipoeder.

Europese weipoederexport in de lift
Europese exportcijfers van weipoeder over juli zijn nog niet bekend, maar wel over de eerste helft van 2020. Over die periode bekeken importeerde China 273.000 weipoeder. Daarvan was 42% afkomstig uit de Europese Unie, waarvan Nederland een belangrijke (zo niet de grootste) leverancier is. De Europese afzet van weipoeder laat dan ook groeicijfers zien en pluste in de eerste 6 maanden van dit jaar met 13% tot 340.000 ton. Eenzelfde groeipercentage komt op het conto van de Amerikaanse export van weipoeder die uitkwam op 230.000 ton. De Europese export naar China nam met 35% toe tot krap 125.000 ton.

De prijzen van weipoeder verklappen de Chinese honger overigens niet. De afgelopen maanden is sprake van een schommelend beeld. In februari en maart ontstond een snelle prijsdaling door de opspelende coronacrisis. De DCA-notering weipoeder (feed) daalde toen met 22% tot €647 per ton. Daarna was sprake van een sterk herstel, maar de afgelopen weken zakte de prijzen juist weer terug.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden