Door alle onzekerheden van de afgelopen maanden belandde het rendement van melkveehouders over augustus in een dal. Nu de veevoermaatregel van minister Schouten is ingetrokken lijkt er wat ademruimte te ontstaan. Wat is de verwachting voor aankomende maanden in de DCA Melkvee Index?
Na de analyse over juli bevindt de koers van de DCA Melkvee Index zich in een dal. De score viel in week 33 terug naar 81,60 punten, ruim 3 punten minder dan in juli. Inmiddels is er weer voorzichtig herstel zichtbaar. Voor week 35, de laatste week van augustus, staat de score op 82,7. Naar verwachting heeft het intrekken van de voermaatregel hier invloed op gehad. De voermaatregel had voor de meeste ondernemers waarschijnlijk extra voerkosten met zich meegebracht, die het rendement onder druk zetten. In de DCA Melkvee Index geldt 100 punten als het langjarig gemiddelde.
Ruimte om adem te halen
Nu de voermaatregel ingetrokken is kunnen veel veehouders naar verwachting even ademhalen. De extra voerkosten die het met zich mee bracht, zijn voor nu van tafel. Daarbij is het dure zomerseizoen bijna ten einde. De regen van de afgelopen weken zorgt ook voor enige verlichting, aangezien het gras op veel plekken de groei weer heeft opgepakt. Als het groeizame weer doorzet dan komen er mogelijk nog 2 snedes gras van het land en de maïsoogst komt langzamerhand op gang. Daarna keert de rust voor enige tijd terug.
Ook de melkprijzen laten voorzichtig herstel zien. Vanaf juni zijn de meeste verwerkers niet weer terug gezakt, enkel FrieslandCampina deed afgelopen week een negatieve correctie op de melkprijs. Deze blijft overigens wel boven het laagste punt in juni. Nu de warme, droge maanden plaats maken voor het najaar komt dit de melkaanvoer ten goede. Met een herstellende melkprijs geeft dit ook wat verlichting voor de melkveehouder.
Onzekerheden blijven altijd
Van de regen van de afgelopen weken heeft niet elk gewas kunnen profiteren. De maïs heeft het zwaar te verduren gehad. Regionaal zijn er grote verschillen te zien, vooral in het zuiden heeft de maïs flink te lijden gehad onder de droge zomer. Dit heeft dan ook zijn weerslag op het rendement. Wanneer de oogst tegenvalt moeten sommige melkveehouders toch weer extra kosten maken om voer aan te kopen.
Ook de coronacrisis blijft op de achtergrond meespelen. Voor nu lijkt de situatie stabiel: horeca blijft draaien, ondanks dat het niet optimaal is, mensen kunnen nog altijd naar de supermarkt en zolang het mooi weer blijft is een ijsje eten tijdens een fietstocht nog altijd mogelijk. Zolang deze afzetmarkten blijven draaien blijft de situatie in de zuivelsector naar verwachting stabiel. Wanneer hier verandering in komt, door bijvoorbeeld opnieuw een sluiting van de horeca, is het wachten op nieuwe problemen.
Vooruitzichten
Op dit moment zijn de vooruitzichten goed. De dip die afgelopen maand in oktober verwacht werd bewoog zich naar de afgelopen weken. Er is nog een lange weg te gaan, maar de geluiden zijn tot op heden positief. De aankomende weken wordt er een positieve sprint verwacht, deze vlakt iets af aan het einde van het jaar, om vervolgens weer verder op te trekken. In de prognose van de DCA Melkvee Index blijft het rendement van de melkveehouders zich nu opwerken tot 91 punten in week 13 van 2021.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.