Agrifoto

Nieuws Landbouwtransitiefonds

'100% biologische kringloop in Nederland utopie'

26 Augustus 2020 - Erik Colenbrander - 2 reacties

Het zogenaamde Landbouwtransitiefonds van Milieudefensie, waarmee in 2030 al het vlees en zuivel in Nederland biologisch geproduceerd zou moeten worden, is niet realistisch. Dat zegt de Wagenings landbouweconoom Petra Berkhout. Nederland is geen economisch eiland.

Het plan van Milieudefensie, dat beoogt van agrarisch Nederland een 100% sluitende nationale biologische kringloop te maken werd vandaag (dinsdag 25 augustus) gepresenteerd.

Het plan voorziet in een Landbouwtransitiefonds dat betaald wordt met Europese landbouwsubsidies en belastingheffing op vlees en gewasbeschermingsmiddelen. Ook btw-verlaging op groenten en fruit en ruimhartige uitkoop van boeren die het niet lukt om te schakelen, maken onderdeel uit van het Landbouwtransitiefonds.

Extra vermogensbelasting
Milieudefensie wil, ter ondersteuning van het Landbouwtransitiefonds, de vermogensbelasting bij bezitters van meer dan €1 miljoen vermogen met 3% verhogen. Mensen met lage- en middeninkomens krijgen juist een inkomenscompensatie.

Biologisch boeren is niet de enige juiste weg

Petra Berkhout, Wageningen Economic Research

Als de Milieudefensie plannen uitkomen daalt de CO2 uitstoot door de agrarische sector in Nederland met 16 miljoen ton (incl. methaan), zijn het stankprobleem en het mestverschot opgelost en krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten.

Onderzoeker Petra Berkhout, verbonden aan Wageningen Economic Research, constateert dat het plan van Milieudefensie om de agrarische sector in Nederland in 10 jaar tijd om te vormen tot een biologische nationale kringloop niet realistisch is. Aangezien de grenzen niet voor de in-en uitvoer van voedsel gesloten kunnen worden.

Technologische innovatie
Ook is ze het er niet mee eens dat biologisch boeren als de enige juiste weg wordt aangeraden. Berkhout ziet in hoogtechnologische innovatie en de handel in stikstofrechten net zoveel mogelijkheden om het stikstofprobleem op te lossen en het boerenbedrijf rendabel te houden, dan het perspectief dat Milieudefensie schetst met het Landbouwtransitiefonds.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hans 26 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888916/lsquo-100-biologische-kringloop-in-nederland-utopie-rsquo]‘100% biologische kringloop in Nederland utopie’[/url]
De een praat over uitkoop van boeren, de ander over handel in stikstofrechten.

Beiden bedoelen decimatie van het aantal boeren.

Ze verstaan beiden het tijdsbeeld niet, maar dromen verder in hun klein Utopia.
Cabaret Roverheid 26 Augustus 2020
Dit is een verhaal over geloof.

Eerst insmeren met schuld dan het oogsten ervan.
En dan zeggen dat boeren dwingen niet werkt, hoe arrogant kan je zijn om de ander je hoger begrip door de strot te trappen.

Boeren zijn de weinigen die de waarheid nog herkennen door EIGEN DENKWERK, in een wereld van de arrogantie van hoger opgeleide geprogrammeerde fascisten die alles en iedereen betuttelen, onze sociaal geschiedkundige tollenaars die de primaire sector weten te vinden als het ze uit komt en laten vallen voor Europa's lobbycratie.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden