Eigen foto

Nieuws Agroweer

Het wordt buigen of barsten voor de maïs

25 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Er wordt stormachtig weer voorspeld de komende dagen. Waarschijnlijk stormt het vanaf vanavond (dinsdag 25 augustus) tot en met morgenmiddag over Nederland niet zo hevig als op 13 september 2017, toen veel oogstrijpe snijmaïs knakte. Wat te doen als de maïs morgen toch weer knakt?

Op 13 september 2017 stond er midden overdag urenlang een volle storm windkracht 9 aan de kust en reikten windstoten in het binnenland tot 90 à 100 kilometer per uur. Dat veroorzaakte duizenden hectares geknakte maïs.

Bomen vol in het blad
Zo zwaar wordt de zomerstorm die de komende 36 uur overwaait waarschijnlijk niet, maar zonder gevolgen zal het ook deze keer zeker niet blijven. Omdat de bomen nog vol in het blad staan waaien er sneller takken af. Door droogte afgestorven bomen zullen zeker ook omwaaien als de wind snelheden van 90-100 kilometer per uur bereikt.

Waarschijnlijk worden in het binnenland zulke zware windstoten niet gemeten, en zeker niet urenlang achter elkaar, zoals op 13 september 2017. Het blijft boven land waarschijnlijk bij een urenlang aanhoudende krachtige wind, 6 op de schaal van Beaufort met windstoten tot 75 kilometer per uur.

Groene maïs gevoeliger
De geknakte mais werd in de dagen na 13 september 2017 niet allemaal in ijltempo gehakseld. Maar als de maïs in 2 delen is geknakt door storm, is direct hakselen wel het beste, zegt maïsteeltspecialist Mark de Beer van adviesbureau Groeikracht Zuid. Het is beter om geknakte maïs grover te hakselen. Blijft het gewas geknakt en al liggen, dan bestaat het risico dat schimmels de voederwaarde gaan aantasten.

Als slechts toppen uit de maïs zijn gewaaid of slechts een klein deel van de maïs is beschadigd, raadt De Beer aan te wachten op het juiste drogestofpercentage. Een volledig afgerijpt, verhout gewas is minder gevoelig voor stormschade dan groene maïs die nog moet gaan afrijpen.

Tijdsduur risico
De storm van 13 september 2017 kwam vroeg in het seizoen. Normaal komt een storm van deze omvang pas in oktober en november voor, als de luchtdrukverschillen vanwege de naderende winter groter zijn geworden.

Een heuse storm in augustus is nog zeldzamer, al telde de koude augustusmaand van 1956 er maar liefst 4. Die maand mocht de naam 'zomer' niet hebben. Zomerstormen kunnen heftig zijn, maar duren doorgaans minder lang dan zware stormen in de winter. Daarin schuilt ook het grootste risico van de storm die nu nadert: de tijdsduur.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
schoenmakers 1 25 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888913/het-wordt-buigen-of-barsten-voor-de-mais]Het wordt buigen of barsten voor de maïs[/url]
Die de Beer heeft nog nooit mais in de praktijk gezien, dit gezien zijn bevindingen, hoe dom kun je zijn om te stellen dat groene mais minder stevig is als afgerijpte mais
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden