De ontwikkeling van de Duitse biologische melkveehouderij ligt op schema. Om aan de groeiende consumptie te voldoen blijft import uit Oostenrijk, Nederland en vooral Denemarken nodig. Dat geldt vooral voor botervet.
In de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Beieren wordt tweederde van alle biologische melk in Duitsland geproduceerd. De jaarlijkse biologische melkplas in Duitsland is in 10 jaar tijd verdubbeld naar ruim 1 miljard. Vorig jaar werd de grens van 10% biologisch landbouwareaal op het totaal bereikt.
Geen snelle groei aanbod meer
Toch is het aandeel van de ruim 1 miljard liter biologische Duitse melk minder dan 5% van de totale Duitse melkproductie. Terwijl de consumptie van biologische melk in Duitsland vorig jaar gestegen is naar ruim 14% van het totaal. Bovendien wordt 1 op de 6 liter biologisch geproduceerde melk (verwerkt) geëxporteerd, vooral naar Aziatische landen.
Vorig jaar bleef de groei van de biologische melkhoeveelheid met 6% dan ook duidelijk achter bij de voorgaande jaren. In de jaren 2017 en 2018 was er een totale toename van 323 miljoen kilo, met groeipercentages van maar liefst 18 en 19%. Deze extra melkhoeveelheden konden toen door de zuivelbedrijven desondanks goed worden vermarkt. De melkprijs is al meerdere jaren redelijk stabiel, iets minder dan 50 cent. Ook voor 2020 wordt er een beperkte groei van de melkhoeveelheid verwacht die eerder in lijn ligt met de groei van 2019, dan met de snelle groei in 2017 en 2018.
Gebrek aan botervet
De hitte in de zomers van 2018 en 2019 en het daaruit voortvloeiend tekort aan ruwvoeders, zorgden voor een lager vetgehalte in de melk. Gezien het verloop van de zomer tot nu toe is het beeld dit jaar niet veel beter, al valt er in Zuid-Duitsland, waar dus veruit de meeste biologische zuivel wordt geproduceerd, veel meer regen dan in het droge noorden en vooral Oost-Duitsland. Juist in de biologische sector is er wel veel vraag naar producten met een hoog melkvetgehalte. Er werd in 2019 dan ook 150% meer biologisch botervet uit Denemarken geïmporteerd.
De belangrijkste verwerkers van biologische melk in Duitsland zijn Allgäu Milch Käse e.g., Andechser Molkerei Scheitz, Bayerische Milchindustrie, Gläserne Molkerei en Molkerei Berchtesgadener Land. Zij verwerken tussen de 85 en 120 miljoen biologische melk per jaar.
Winkelprijs biomelk onder druk
Bovenaan de lijst van meest geconsumeerde biozuivelproducten in Duitsland staat UHT melk. 1 op 5 flessen verse melk die verkocht wordt, draagt een biolabel. De verkoopprijs van biologische melk in de winkel staat onder druk. Maar de hoeveelheid steeg dus door naar meer dan 14% van het totaal aan geconsumeerde melk in Duitsland in 2019. Alleen meel voor broodbereiding en eieren reikten in 2019 in Duitsland tot hogere marktaandelen, van meer dan 20%.
In kaas realiseert supermarktketen LIDL de grootste groei met het Bioland label. Veel minder dan de helft van alle biologische hoeveelheid kaas in 2019 werd verkocht in de supermarkt. Wel wordt het grootste deel ook daadwerkelijk in Duitsland geproduceerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.