Normaliter neem het aantal runderslachtingen af in de zomer maanden. Hoewel dit grotendeels het geval is, ontstond er een bijna onverklaarbare piek in week 28, midden in juli. Met een (licht) stijgende melkprijs en oplopende productie lijkt dit een raar verschijnsel, daarom vroegen we de sector om haar mening.
In week 28 werden er bijna 13.000 runderen geslacht, ruim 4000 meer dan vorig jaar in dezelfde week en 2.000 meer dan het 5-jarig gemiddelde. Een onverklaarbare piek lijkt het. De andere weken van juli (week 27, 29 en 30) verlopen relatief stabiel.
Coronacrisis
Ondanks dat er geen sluitingen hebben plaatsgevonden in rundveeslachterijen, wordt de productie toch beïnvloed door de coronacrisis. Naar verluidt zijn er in de coronaperiode minder gebruikskoeien aangekocht, inmiddels lijkt dat weer wat op te lopen. De piek in week 28 is dan waarschijnlijk ook te wijten aan het vervangen van koeien door nieuwe aanwas, waardoor er weer een deel naar de slacht gaat. Waarom dat specifiek in die week gebeurt blijft onduidelijk, hoogstwaarschijnlijk heeft dat ook met de droogte te maken.
Ook week 27 loopt met 11.359 runderen voor op het 5-jarig gemiddelde en het 2019. In deze week lijkt de stijging ook niet zozeer passend, dit heeft naar verwachting dezelfde reden als voor week 28 geldt.
Stabiel verloop
Voor de andere weken huist er een relatief stabiel verloop. In week 29 maakt het aantal geslachte koeien een 'vrije val'. Er worden ongeveer 4.000 dieren minder geslacht dan in de week ervoor. Hiermee komen de slachtcijfers weer redelijk terug op 'normaal' niveau. Het aantal ontmoet hier een klein piekje uit 2019 en duikt net onder het 5-jarig gemiddelde van 8.981 stuks.
In week 30 lopen de slachtaantallen weer op naar 9.986. In voorgaande jaren gebeurde dat over het algemeen een week later, maar gezien het schrikkeljaar is het te verklaren. Normaliter is week 30 het 'dieptepunt', waarna het aantal slachtingen weer toeneemt.