Niet alleen in Nederland is er onvrede over de regelgeving in de agrarische sector en de prijzen die agrarische ondernemers ontvangen voor hun producten. Ook in India, de grootste melkproducent van de wereld, neemt de onvrede...
Melkveehouders in Maharashtra, een deelstaat in India gelegen in het west-centrale deel van het land, zijn sinds begin deze week aan het protesteren. De reden voor het protest is de melkprijs die fors is verlaagd. Meerdere boerenorganisaties zijn de straat op gegaan en melkveehouders spoelen uit protest hun melk weg. Tevens wordt de melkaanvoer naar stedelijke gebieden stopgezet.
Melkprijs 10 cent gedaald
De dalende melkprijs is een gevolg van de genomen maatregelen tijdens de coronacrisis. Voor het virus wereldwijd uitbrak lag de Indiase melkprijs omgerekend rond de 30 eurocent per liter. Door het uitvallen van afzetmogelijkheden, door het sluiten van horecagelegenheden, is de vraag naar zuivelproducten flink afgenomen.
Normaal gesproken neemt de zuivelconsumptie in India juist toe rond deze tijd van het jaar. Dit in verband met huwelijken en festivals die de consumptie van zuivel ten goede doen, maar door de coronacrisis is dit niet het geval. Inmiddels is de melkprijs teruggezakt tot circa 20 cent per liter.
Eisen van melkveehouders
De melkveehouders kunnen naar eigen zeggen met deze lage melkprijs niet hun kosten dekken en eisen een melkprijs van minimaal 30 cent per liter. Om dit te kunnen realiseren, vragen protesterende organisaties de overheid om een subsidie van circa 10 cent per liter melk die rechtstreeks naar de melkveehouder moet gaan. De regering van Karnataka, een deelstaat in het zuiden van het land, heeft een regeling waarbij er ongeveer 7 cent per liter rechtstreeks op de rekening van de melkleveranciers wordt gestort. De melkveehouders in Maharashtra vragen met dit protest om een soortgelijke regeling.
Grote voorraden melkpoeder
Tevens vragen zuivelfabrieken om een exportsubsidie van 60 cent per kilo voor de export van melkpoeder. Deze laatste eis komt voort uit de irritatie van de zuivelsector omtrent het besluit van de Indiase overheid om 10.000 ton melkpoeder te importeren, terwijl het land zelf over enorme voorraden beschikt.
Grootschalige melkfabrieken hebben de overschotten melk, die voortkwam uit vraaguitval door de coronacrisis, omgezet in melkpoeder. De protesterende organisaties hebben daarom geëist dat de invoer van melkpoeder onmiddellijk wordt stopgezet. Met de exportsubsidie zeggen de zuivelfabrieken hun melkpoedervoorraad sneller te kunnen doen verminderen en zo de melkveehouders een betere prijs kunnen bieden.
Volgens de regering is de eis voor dergelijke subsidiebedragen niet reëel. Zij zijn van mening dat het verstrekken van dusdanig hoge bedragen niet mogelijk zou zijn nu de staat wankelende is onder financiële beperking.
Klik hier voor een video van de demonstraties.