Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Agractie eist 5 cent hogere melkprijs in supermarkt

10 Juli 2020 - Erik Colenbrander - 8 reacties

De supermarkten moeten de melkprijs met €0,05 verhogen, over de gehele linie van het zuivelassortiment. Met deze eis komt belangengroepering Agractie, op dezelfde dag dat het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle is geblokkeerd.

Hiervan is het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) in Den Haag op de hoogte gesteld. Agractie verwacht binnen 7 dagen resultaat.

Bevoorrading AH belemmerd
De correspondentie met het CBL valt samen met de blokkade van belangrijkste distributiecentrum van 's lands grootste supermarktketen Albert Heijn. Deze blokkade heeft waarschijnlijk tot gevolg dat ruim 200 locaties van de supermarktketen vandaag geen voorraad meer aangevoerd krijgen. De gemeente Zwolle had de protesterende boeren een ultimatum gesteld, waarna de blokkade werd beeindigd die vanochtend werd gestart en aan het begin van de middag weer werd opgeheven.

In navolging van Aldi Duitsland
Agractie eist van de Nederlandse supermarkten navolging van de Duitse supermarktketen Aldi, die in Duitsland eveneens de prijs van melk in het zuivelschap met €0,05 heeft verhoogd. De extra omzet die de prijsverhoging oplevert, moet de melkveehouderij in de gelegenheid stellen de meerkosten van duurzaamheidsdoelen zoals extra biodiversiteit, koolstofvastlegging en stikstofuitstoot reductie te compenseren. Alleen op deze manier kan de melkveehouderij aan deze uitdrukkelijke maatschappelijke wensen voldoen, aldus Agractie in een persverklaring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
kikker 10 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888326/agractie-eist-5-cent-hogere-melkprijs-in-supermarkt]Agractie eist 5 cent hogere melkprijs in supermarkt[/url]
Jammer toch weer alleen voor de koeboeren, lijkt LTO wel die agractie
kikker 10 Juli 2020
Jammer toch weer alleen voor de koeboeren, lijkt LTO wel die agractie
Sjaak 11 Juli 2020
Ze moeten toch ergens beginnen kikker, en trouwens deze groep wordt ook het hardst geraakt door die idiote voermaatregel dus volkomen terecht.
anjo 11 Juli 2020
o #sjaak,dus al de onvrede komt van 4 mnd,4% minder re in het voer voor de Melkkoeien??.Wat denk je van een varkenshouder die al vanaf 1990 maatregelen neemt,en nu bv in Brabant voor de 2e x aan de bak mag.mijn buurman had in 1990 75 koeien,nu heeft hij er 175 en heeft om precies te zijn 0 euro uitgegeven aan reducerende maatregelen!,En nu moet hij 4 mnd wat gaan doen,en dan is het banken!!. solidariteit?
drent 11 Juli 2020
nou in de akkerbouw zijn ook zat idiote regels bedacht die veel geld kosten, vind ook dat zoiets voor de hele sector moet plaatsvinden
schoenmakers 1 11 Juli 2020
Juist Drent, we hebben eigenlijk maar 1 maatregel nodig, niks, en werkelijk niks mag hier verkocht worden wat niet volgens onze eisen geproduceerd is, kijk maar wat de regels voor de chloor bij import aardappels zijn
Gijs 19 Juli 2020
Waarom gaat geen van de reacties over een prijsverhoging?
Beetje in de lucht kletsen.

In een markteconomie, met een paar supersterke supermarkten hebben boeren niets in te brengen. Want de concurrentie mag niet belemmerd worden.

Dus en overheid moet een minimumprijs voor NL-melk vast stellen, laten we zeggen euro 0,40 / liter. Dat is circa 14% meer dan de huidige prijs.

Dan moet de melkproductie met eenzelfde percentage naar beneden. Dan hebben we het probleem van stikstof ook deels opgelost.
Abonnee
Leo 19 Juli 2020
Simpel weer ouderwets voer van je eigen land, graskuilen, voederbiet, aardappels, wellicht aangevuld met gps mais of ander graan. 8-9 ton melk per koe, gaat ie jaren langer mee, tackle je dierwelzijn ook meteen. 75-100 koeien aan de melk is het allemaal behapbaar.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden